‘Dassen dupe van volbouwen grens tussen Ermelo en Harderwijk’

Door Harry Schipper – Er worden in de ‘Groene Zoom’, het grensgebied tussen Ermelo en Harderwijk, alsmaar meer woningen gebouwd. Dat gaat ten koste van het leefgebied van de dassen, een bedreigde en zeldzame diersoort. En van de rust van de oorspronkelijke bewoners. Dat stelt het Harderwijkse raadslid Bert Holleman van Gemeentebelang.

Het gaat Holleman aan het hart dat de dassen die al jaren in een burcht aan de nabijgelegen Horloseweg wonen, worden bedreigd door het enthousiasme waarmee steeds meer woningen worden gebouwd en nieuwe bouwplannen worden ingediend

De toenemende verkeersdrukte op de Horloseweg leidde vorige week maandag nog tot een dodelijk aanrijding van een lid van de dassenfamilie, waar vermoedelijk net jongen waren geboren.

“Er zijn plannen dat er meer woningen worden gebouwd in het leefgebied van de dassen waar door toename van verkeer extra risico bestaat voor de dassen”, stelt het raadslid. Hij verbaast zich over de aantallen woningen waarvoor bouwvergunningen worden afgegeven, terwijl tegelijk het gemeentebestuur heeft beloofd om de dassenfamilie en hun burcht te beschermen. Hij heeft daarom schriftelijke vragen gesteld over het leefgebied van de dassen en hoe het college dit gaat beschermen als er meer woningbouw wordt gerealiseerd.

Zelf ziet Holleman bij het uitlaten van zijn hond in de weilanden vlakbij zijn woning in Drielanden regelmatig dassen lopen. “Ze leven in bemeste weilanden waar ze wormen eten. Die moeten niet vol komen te staan met woningen”, vat hij het probleem samen.

“Wij van Gemeentebelang gaan de strijd aan om dit prachtige dier bescherming te bieden”, zo laat hij de media weten. Dat hij als raadslid zelf goedkeuring heeft gegeven aan de woningbouw in Harderweide, een voormalig weilandengebied waar de dassen vaak te vinden waren, ontkent hij niet. Zijn verzet richt zich nu op de overgebleven weilanden in het grensgebied tussen Ermelo en Harderwijk. “Dat zou een groen uitloopgebied blijven. Er ligt ook al een visie hoe dit gebied eruit moet komen te zien. Hier en daar zou er wat bebouwing komen, maar het college blijft maar draaien bij de raad om daar weer van af te wijken”.

Holleman kan er naar eigen zeggen wel begrip voor opbrengen dat ‘burgers de overheid veelal onbetrouwbaar vinden overkomen’. “Iets wat we met elkaar hebben afgesproken, moet je later niet weer terug draaien, is mijn mening”.

Hij stelt dat in de tien jaar geleden vastgestelde structuurvisie is afgesproken dat er maximaal 57 woningen zouden worden gebouwd in het grensgebied, op grond van zowel Ermelo als Harderwijk. “Maar alleen al op Harderwijks grondgebied komen er al 64, waarvan meer dan de helft al in uitvoering is, of al is uitgevoerd. “Daardoor moeten de dassen weg, omdat ze niet gewenst zijn en willen de oorspronkelijke bewoners weg uit de Groene Zoom, omdat hen het uitzicht – en daarmee de privacy – is ontnomen door de grote hoeveelheid woningen”.

In de schriftelijke vragen aan B en W spitst Holleman zijn kritiek toe op de komst van twintig ‘small houses’ in het Groene Zoomgebied en dus ten koste gaat van het leefgebied van de dassen. Hij verwacht dat de ‘aanmerkelijke’ groei van het aantal bewoners leidt tot een sterke toename van het aantal verkeersbewegingen op de Horloseweg.

Das foto Bert Holleman
(Foto Bert Holleman)