​Dagopvang gesloten? De Dorpswerkplaats in Ermelo en Harderwijk zijn gewoon open!

Tijdens de gehele coronacrisis is er één dagopvang die nooit haar deuren sloot. “Het sluiten van dagbestedingen zorgt voor een enorme druk op de mensen die er gebruik van maken. Met alle risico’s van dien”, zegt oprichter Daniëlle Terpstra van Stichting De Dorpswerkplaats stellig.

“Ik roep aan alle collega’s dan ook op om hun dagopvang zo snel mogelijk te openen en daarmee overbelasting van de crisisdienst te voorkomen.” 

Diverse cliënten geven aan dat dagbesteding de enige houvast is in deze geïsoleerde Corona-tijd en bang te zijn zonder deze houvast weer terug te vallen naar onder andere suïcidaal gedrag. 

Aanpassingen voor locaties Ermelo en Harderwijk
De locaties in Ermelo hebben direct de anderhalve meter afstand in acht genomen. Voor de locatie in Harderwijk is twee weken de tijd genomen om de aanpassingen te doen. Isolatie veroorzaakt toestroom voor crisisdienst. Uit onderzoek blijkt dat na elke crisistijd het aantal mensen met depressieve klachten stijgt. Met alle gevolgen van dien. 

Toename binnen de crisisdienst
Psychiater Jeroen Terpstra van het Psychiatrisch Expertische Centrum vertelt: “Mensen die naar een dagbesteding gaan, behoren tot een kwetsbare groep met een kleiner sociaal netwerk. Ik zie een toename van deze doelgroep binnen de crisisdienst, omdat zij nergens anders heen kunnen en daardoor in crisis raken”. 

Als enige dagopvang de deuren open
Onderneemster Danielle Terpstra is eigenaar van de enige dagopvang die tijdens de coronacrisis haar deuren direct heeft opgehouden. “Elke dag dat ik de deuren opendoe tijdens deze lock-down zie ik direct hoe enorm veel dat voor de cliënten betekent. Ik wil mensen oproepen om zoveel mogelijk aangepast open te gaan en hun cliënten te helpen”, aldus Terpstra.

Creatief ontwikkelen in een beschermde omgeving
Daniëlle Terpstra richtte in 2016 haar eerste dagbesteding in: De Dorpswerkplaats. Een plek waar mensen met een beperking zich creatief kunnen ontwikkelen in een beschermde omgeving. Op dit moment zijn er drie locaties waar mensen tijdens hun dagopvang worden gestimuleerd om op een andere manier naar alledaagse voorwerpen te kijken. De doelgroep is heel divers. “Er zitten mensen met een visuele, een lichamelijke of een geestelijke beperking tussen, maar ook mensen met een psychiatrische problematiek die hen verhindert terug te keren in de maatschappij.

Mensen hebben minder zorgvragen als ze naar de dagbesteding kunnen en het daar naar hun zin hebben”, zegt Terpstra. “Zeker mensen met een psychiatrisch ziektebeeld kunnen somber worden. Als je daar geen tegenwicht aan biedt, kan hun zorgvraag steeds zwaarder worden".


Daniëlle Terpstra (Fotocredits: My Eye Fotografie)