Cultuurkust zoekt jongeren voor voorstelling op Bouw & Infra Park

‘Bizar, ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden!’. Aan het woord is Indy Balster, 15 jaar uit Harderwijk, die bijna een jaar bij Cultuurkust meedoet aan de Jongerentheaterschool. ‘Acteren is nieuw voor mij, maar het heeft mij wel altijd aangesproken’.

Zaterdag 21 juli staat hij in een loods op het Bouw en Infra Park en speelt mee in een voorstelling die hij samen met andere jongeren en regisseur Leander Zimmerman maakt tijdens de Summerschool Locatietheater.

‘We zoeken nog jongeren die net als Indy mee willen doen aan dit unieke project’, zegt Leander, ‘Het is echt een leuke manier om andere jongeren te leren kennen en je zomervakantie te beginnen. En je hoeft geen ervaring te hebben. Iedereen tussen de 12 en 21 is welkom!’.
 
In één week, van 16 tot en met 21 juli, maken jongeren tussen 12 en 21 jaar een voorstelling. ‘Ik kies er heel bewust voor om dat op locatie te doen’, zegt theaterdocent en regisseur Leander. ‘Vaak draagt een plek al een verhaal in zich. Ik wil de jongeren stimuleren om in een nieuwe omgeving hun creativiteit te gebruiken en het verhaal voor het publiek zichtbaar te maken. Het mooie daarbij is dat de groep gaandeweg de week zich de plek gaat toe eigenen. Het is heel even onze thuisbasis’.
 
‘Het Bouw en Infra Park werkte meteen mee en is bereid om een stoere, leegstaande loods ter beschikking te stellen. Die loods, zo groot als een voetbalveld, en met een vloer van zand is het uitgangspunt voor de voorstelling. In de lege vlakte gaan de jongeren nadenken over een nieuw begin, een nieuwe samenleving. Wat nou als we opnieuw beginnen als samenleving? Eerst gaan we de discussie met elkaar aan, daarna gaan we het uitwerken. Ik vind het heel spannend welke kant het uit gaat. Ik heb alleen het thema en de titel van de voorstelling, ‘Aurora’,  bedacht. De rest verzinnen de jongeren zelf’.
 
Bij Indy gaan de radertjes al werken en komen de eerste ideeën al op. ‘Maar’, zegt hij, ‘het is een groepsopdracht, dus ik doe het liever straks samen met de andere jongeren’. ‘Dat is het mooie van Indy’, reageert Leander, ‘Hij vind het leuk om samen met de anderen dingen te verzinnen en hen te helpen met acteren. Indy geeft dan suggesties hoe je iets kan spelen of verzint een bepaalde wending’.
 
Zenuwachtig is Indy niet voor de voorstelling. Hoogstens heeft hij gezonde spanning. Omdat het leuk is. Zaterdag 21 juli heten de jongeren alle ouders, familie, vrienden en bekenden van harte welkom in hun nieuwe samenleving.
 
Jongeren die geïnteresseerd zijn en ook mee willen doen aan de voorstelling vinden meer informatie op: www.cultuurkust.nl/cursussen

Summerschool Locatietheater
Leeftijd: 12-21 jaar
Docent: Leander Zimmerman
Datum: 16 t/m 21 juli 2018 (zomervakantie)
Tijd: 10.00 – 16.30 uur
Prijs: € 170, - (inclusief lunch)
Voor meer informatie en inschrijven: www.cultuurkust.nl/cursussen
 
De Summerschool wordt gesponsord door Bouw & Infra Park Harderwijk.