Crowdfunding moet wankelend Onkruid redden na vandalisme

Harry Schipper – Stichting Onkruid probeert met een crowdfunding actie geld bijeen te brengen voor de reparatie van de grote zwarte feesttent waarin afgelopen weekend twee avonden lang Halloweenfeesten werden gehouden.

Een tot nog toe onbekende vandaal sneed zaterdagnacht op diverse plaatsen het dikke tentdoek kapot en richtte daarmee voor zo’n 7500 euro schade aan

Met de euforie over de twee geslaagde festivalavonden was het zondagmorgen wel even gedaan bij de organisatoren. Stichtingsvoorzitter Jort Brink: “Ja, ontzettend balen natuurlijk. We zijn er namelijk niet voor verzekerd. Daar hadden we geen geld voor. De tent hebben we gehuurd van een tentenverhuurbedrijf. Dat moet nog aangifte doen van de vernielingen”.

Brink schat de aangerichte schade op zo’n 7500 euro. Om de tentenverhuurder schadeloos te stellen heeft hij meteen een crowdfundingactie opgestart op internet. “Fijn om te zien dat zoveel mensen ons willen helpen met een donatie. Het zijn vooral festivalgangers, maar zien ook dat tal van mensen van verder weg geld doneren. We hadden binnen een etmaal al bijna de helft van het benodigde bedrag binnen. Wie ook wat wil geven, kan via onze Facebookpagina en Instagram een link aanklikken en komt dan terecht op de crowdfundingpagina waar je heel makkelijk met IDeal een betaling kunt doen”.

De 33-jarige Harderwijkse horecaondernemer richtte in augustus 2021 de Stichting Onkruid op, dat net als beroemde voorlopers als Lalaland en Nachtbrakers muziekfestivals organiseert voor een wat meer ‘alternatief publiek’ dat houdt van muziek als house, techno, drum ’n base en hiphop. Jort Brink, in het dagelijks leven eigenaar van restaurant Burgerzaken in de Vijhestraat, is er best trots op wat Onkruid in korte tijd al heeft weten te realiseren. “Amper twee weken nadat de coronamaatregelen werden opgeheven, in maart 2022, organiseerden we al ons eerste festival ‘Enter the Simulation’ en daarna volgden nog een heel stel, zoals ‘Man Overboord’, ‘Onkruid naar de knoppen’, ‘Bass Cruise’ en natuurlijk onze Oud & Nieuw-feesten”.

Ook het Halloweenfeest van afgelopen weekend trok flink wat bezoekers. Elk van de twee avonden trok zo’n zevenhonderd man publiek, zo schat Brink. Met de opbrengst uit de verkoop van de consumptiemuntjes kon het feest worden betaald. “Maar dat is is dus niet genoeg om ook de schade te kunnen betalen”. Brink heeft goede hoop dat, nu de crowdfunding flink lijkt aan te slaan, de schadepost er niet toe leidt dat de activiteiten stil komen te liggen. “Bij toekomstige festivals gaan we zeker proberen een buffer aan te leggen, zodat er ook geïnvesteerd kan worden in zaken als verzekeringen”.

Brink hoopt verder dat de beveiligingscamera’s van onder andere het Dolfinarium en van beide bruggen naar het Dolfinariumeiland toe beelden hebben opgeslagen waarop de dader herkenbaar in beeld staat, zodat de politie de dader kan inrekenen en de reparatiekosten verhaald kunnen worden.

Vernieling tent Stichting Onkruid