Coronavirus gooit roet in het eten Aaltjesdagen 2020 gaan niét door

De Aaltjesdagen 2020 kunnen geen doorgang vinden. Het bestuur besloot hiertoe unaniem met het oog op de coronacrisis. Het evenement zou dit jaar plaatsvinden van 12 tot en met 14 juni.

De Aaltjesdagen zijn traditioneel de opening van het toeristisch seizoen in Harderwijk. Jaarlijks trekt het evenement circa 50.000 bezoekers uit heel Nederland en zelfs daarbuiten.

“Het blijft onduidelijk in hoeverre een evenement met zoveel bezoekers tegen die tijd mogelijk is en hoe de samenleving dan tegenover zo’n grootschalig feest staat”, motiveert Aaltjesdagen-voorzitter Christel van der Stouw. “Ook veel partijen die invulling geven aan de programmaonderdelen willen hun deelname annuleren.” Het evenement in een kleine variant organiseren is volgens het bestuur geen oplossing. “Het risico is dat zo’n kleiner festijn toch de gebruikelijke bezoekersaantallen trekt, met alle veiligheidsrisico’s van dien.”
 
Verplaatsen geen optie
Ook het evenement verplaatsen naar een ander moment in 2020 is voor het bestuur geen optie. “De Aaltjesdagen zijn de opening van het drukke toeristisch seizoen die traditioneel plaatsvindt in juni. Verplaatsen is lastig vanwege andere evenementen programmering, de beperkte beschikbaarheid van de deelnemende partijen en de grotere kans op slechter weer.”
 
Sponsorgelden
Een grote drempel vormen de financiën. Suzanne van Harten coördineert al jaren de sponsoring: “Het evenement wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door sponsoring van ondernemers. Zij hebben momenteel uiteraard andere prioriteiten en proberen hun hoofd boven water te houden. Daardoor komen er minder sponsorgelden binnen en krijgen we de financiering van Aaltjesdagen 2020 niet rond.”
 
2021
Het bestuur betreurt de beslissing. Christel: “Wij vinden het enorm jammer dat wij dit jaar moeten overslaan en dat we niet in staat zijn om samen het grootste feest van Harderwijk te organiseren. In 2021 staan de Aaltjesdagen vanzelfsprekend weer op de agenda. Voor nu willen we iedereen die heeft bijgedragen en zich heeft ingezet enorm bedanken. Daarnaast wensen wij iedereen die op zijn of haar manier vecht tegen het coronavirus (of de gevolgen daarvan) heel veel sterkte”.
 
Aaltjesdag begon in 1983 als feest ter gelegenheid van de opening van de boulevard. Het is daarmee het langstlopende jaarlijks terugkerende feest van de Veluwe. De naam verwijst niet naar de aal (paling), maar naar Aaltje, de beschermvrouwe van de Harderwijkse vissers.