Coronavirus: Commissaris van de Koning John Berends niet naar Harderwijk

Door Harry Schipper – Commissaris van de Koning John Berends komt deze donderdagavond niet naar Harderwijk, waar hij in de Catharinakapel een openbaar en gratis toegankelijk college zou geven.

 ‘In verband met de snelle ontwikkelingen rond het Coronavirus is besloten de bijeenkomst van vanavond in de Catharinakapel niet door te laten gaan’, zo laat organiserend directeur Johan Hijnberg van de Gelderse Academie in een korte verklaring weten.

CdK en oud-burgemeester van Harderwijk John Berends zou in de kapel spreken over de wisselwerking tussen inwoners,  bestuur en politiek in onze democratie. Hij is in de Kring van commissarissen van de Koning de portefeuillehouder Democratie.

Hijnberg zegt dat de beslissing om het college niet te laten doorgaan van de zijde van de Gelderse Academie kwam: “We hebben het Berends vanochtend laten weten. We hebben zo lang mogelijk gewacht om te kijken wat er hier gebeurde. Met gister vier nieuwe besmettingen in het St Jansdal en nog een leerling op het CCNV vinden we het niet verantwoord om het college doorgang te laten vinden”.

Hijnberg wijst erop dat het overgrote deel van de belangstellenden voor het college ‘al vrij op leeftijd is’. “Er zitten veel grijze koppen tussen. En het zou met honderd man vanavond volle bak zijn in de kapel, dus zit iedereen dicht op elkaar. Ik vind die verantwoording daarom te groot. Dit kun je dan beter vooraf bedenken, dan er achteraf vragen over te moeten beantwoorden.”

Het college van John Berends vindt nu op een andere datum plaats. Wanneer, dat moet Hijnberg nog bepalen.