Contactverbod en celstraf voor Harderwijker die burgemeester van Schaik bedreigde

De 56-jarige Jan Willem de H. uit Harderwijk is veroordeeld voor het stalken en bedreigen van burgemeester Harm Jan van Schaik uit Harderwijk en het beledigen van vijf ambtenaren. Dit oordeelde de rechtbank vanmiddag.
 

Er is ook een contactverbod opgelegd. Totaal is de man veroordeeld tot een gevangenistraf van 150 dagen, waarvan 108 voorwaardelijk. Hij heeft deze al uitgezeten, dus hoeft hij niet meer de cel niet in.

De man zou in juni 2019 mails gestuurd hebben naar diverse mailadressen, waaronder die van de gemeenteraad. In verschillende mails vroeg hij volgens het OM om 'de eerste standrechtelijke executie van de NEP-burgemeester van Harderwijk'. Ook zou de man de burgemeester via Twitter en Facebook berichten hebben gestuurd waarin hij Van Schaik zou hebben uitgemaakt voor 'NSB-achtige rioolrat', 'domme eend' en 'lulletje rozenwater met een simpele geest'. Ook beschuldigt hij Van Schaik ervan 'een ambtsmisdrijf te hebben begaan', zo meldt Omroep Gelderland.

De man overschreed volgens de rechtbank de grenzen van meningsuiting en vrijheid. Het wordt hem kwalijk genomen dat hij zijn slachtoffers 'publiekelijk aan de schandpaal' nagelde.

Een psychiater heeft geconstateerd dat de man lijdt aan en paranoïde en grootheidswanen. Daarom beoordeelt de rechtbank hem als verminderd toerekeningsvatbaar.

(Bron: Omroep Gelderland)