Confronterende vragenlijst (Column)

Petronella schrijft elke week over onderwerpen die haar opvallen en/of bezig houden. Onlangs vulde ik een vragenlijst in voor de Kindermonitor 0 – 4-jarigen van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het me niet alleen ging om behulpzaam zijn, ik deed mee omdat ik honderd euro aan pretparkgeld kon winnen.

 En omdat ik benieuwd was welke vragen er werden gesteld en hoe vaak ik me ‘betrapt’ zou voelen. 

Ik werd niet teleurgesteld. Met mijn zoon van anderhalf in gedachten moest ik de lijst invullen. Hoe vaak eet uw kind fruit? De antwoorden varieerden van nooit tot altijd. Daartussen zat 1, 2 ,3 ,4 ,5 of 6 dagen per week. Omdat ik redelijk anoniem was, durfde ik toch best wel eerlijk te zijn. Bij mij krijgen de kinderen niet elke dag fruit. Soms vergeet ik het en probeer ik er om 19.30 nog een appel in te krijgen. Soms heb ik alleen nog hele bruine bananen in de fruitschaal liggen, omdat ik het niet op mijn boodschappenlijstje heb gezet. En soms denk ik gewoon, goh, ik heb fruit, maar zelf heb ik meer zin in pepernoten. We eten gezellig met z’n drieën een bakje leeg.

Mijn jongens krijgen zeker vijf dagen per week fruit. En zeven dagen per week een snoepje. Oeps.

Volgende vraag. Hoeveel zoete drankjes drinken ze op een dag. Onder zoete drankjes verstaat GGD dus ook de verhouding 1 ranja- 10 water. En daar drinken ze bij mij thuis zeker vier glazen van op een dag. En blij dat ik daar mee ben. Thee, water of warme melk gaat er bij mijn kinderen namelijk niet in en zo kan ik maar mooi voorkomen dat ze uitdrogen. Nog een vraag, met welke opvoedkundige dingen worstel je het meest. O jongens, de keuze was reuze. In mijn geval, consequent zijn, regels stellen en op één lijn zitten met je partner. Tsja, meerdere antwoorden mogelijk.

Ik noem niet alles, dat mag volgens mij ook helemaal niet, maar ik ben blij dat ik heb meegedaan, zelfs als ik het pretparkgeld niet win.

Want de open vraag, hoe vind je het om moeder te zijn?, zet je wel weer even stil. Eerlijk? Ik vind het heftig en ontroerend. Het enorme verantwoordelijkheidsgevoel, die haast verstikkende grote liefde, de trots en de angst. Het is een belachelijk gelukkig makend mengsel. Wel ben ik heel blij dat ik ook drie dagen lang gewoon even op mezelf ben, tussen  andere grote mensen, op mijn werk. Want ik merk dat ik mezelf ook gemakkelijk kan verliezen in al dat liefhebben. En soms moet je dat gewoon even opschrijven. Bedankt GGD NOG. 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info