College wil toeristen vaker in hotels opvangen

Raadslid Martijn Pijnenburg van D66 wil dat het college beleid gaat voeren voor de nachtrecreatie van toeristen. 

In de themabegroting staat daarover niets meer dan het ‘versterken van het toeristisch product’ door het ‘Vitale Vakantieparken’-beleid uit te voeren.

,,Wat gebeurt er verder? Heeft het college plannen om te zorgen voor meer bedden in hotels of Bed & Breakfasts?’’ Vroeg het raadslid zich hardop af tijdens de commissievergadering van afgelopen donderdag.
 
Pijnenburg wil dat er een visie komt: ,,Wat willen we met hotels in Harderwijk? We trekken nu bussen met Braziliaanse en Chinese touroperators open. Hartstikke goed, maar dan verwacht ik juist dat er ook gewoon een duidelijk beleid komt.’’
 
Namens de afwezige Wethouder  Christianne van der Wal antwoordde Jeroen de Jong dat er al een beleid gemaakt in de vorige collegeperiode, en dat dit beleid nog steeds wordt uitgevoerd. Omdat het college geen zin heeft in nóg meer vakantieparken, zegt De Jong dat er daarom meer wordt gekeken naar hotelkamers. Resultaten hiervan zijn de uitbreiding van Hotel van der Valk en de komst van een Bed & Breakfast bij Slenkenhorst.
 
,,Het college en de raad zijn tot de conclusie gekomen dat meer vakantieparken bouwen niet opportuun is. Het is juist de visie van het College om meer hotels neer te zetten. Elke mogelijkheid wordt aangegrepen om daar op in te zetten. U (Martijn Pijnenburg) vraagt om een visie, maar wij zijn daar al mee bezig, want we zoeken nu de nachtrecreatie op met hotels.’’ 

Vitale Vakantieparken

Het college is druk bezig met het verfraaien en opschonen van het aantal vakantieparken in Harderwijk. De provincie is samen met elf gemeentes de samenwerking Vitale Vakantieparken begonnen. Hiermee willen ze willen voorkomen dat vakantiehuizen structureel bewoond worden, waardoor de parken uitsluitend op toerisme gericht zijn. Verder willen ze verloederde vakantieparken opkopen. De parken die nog perspectief hebben, knappen ze op. Andere parken kunnen eventueel aan de natuur worden teruggegeven.