Chronisch slaapgebrek (column)

Petronella schrijft elke week over onderwerpen die haar opvallen en/of bezig houden. Deze week schrijft ze over chronisch slaapgebrek.

Tussen de zeven en acht uur slaap. Dat is wat een gemiddeld volwassen mens elke nacht nodig heeft.

Na een nacht van vier of vijf uur slaap, dalen je natuurlijke kankerwerende cellen met zeventig procent. Ook heb je meer kans om Alzheimer, diabetes, obesitas, hartproblemen en een depressie te krijgen. Dat stelt de Amerikaanse neuroloog en wetenschapper Matthew Walker in zijn nieuwe boek, getiteld: Why we sleep, the new science of sleep and dreams.

Hij heeft vast geen kinderen!

Of hij heeft een fulltime nanny die ’s nachts haar bed uit gaat. Of zijn kinderen worden tussen 00:00 en 08:00 nooit wakker. Hoe dan ook. Ik probeer het echt, elke nacht. Maar als mijn zoon om drie uur aangeeft dat hij moet plassen, kan ik hem moeilijk laten staan. Ook als dat betekent dat mijn nacht gebroken is. Van de geplande zeven uur slaap, krijg ik er 6,5, in twee delen. En dat tot wel drie tot vier nachten per week.

Door al dat zelfbeklag hierboven, las ik bijna over het belangrijkste zinnetje van het hele boek heen. De belangrijkste tip die Walker geeft, is deze: ‘Geef jezelf de mogelijkheid elke nacht acht uur te slapen’. Dus als ik weet dat mijn dag waarschijnlijk tegen 6.15 uur begint, moet ik ruim acht uur daarvoor, om 22.15, helemaal klaar voor de nacht, tanden gepoetst, in bed liggen. En daar houden mijn kinderen me echt niet in tegen, dat doe ik helemaal zelf. Met een beetje hulp van Netflix. 

Petronella Polinder

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info