Eerste school in Harderwijk: Certificering ISO 9001 voor CBS De Bron

Maandag 14 september om 13:00 uur op is aan CBS De Bron het ISO certificaat 9001 overhandigd. CBS de Bron is de tweede school van Nederland én als eerste school van Harderwijk die aan deze norm voldoet.

ISO 9001 'Kwaliteitsmanagementsystemen - Eisen' is een internationaal geaccepteerde standaard voor kwaliteitsmanagementsystemen.

De norm beschrijft de eisen voor een kwaliteitsmanagementsysteem die door een organisatie gebruikt kunnen worden om de leerling- en oudertevredenheid te verhogen en schoolresultaten te verbeteren.

Over het algemeen zijn alleen bedrijven gecertificeerd met het internationaal erkende ISO-9001 certificaat (mits het management voldoet aan de kwaliteitsnormen). Martin van den Bor, directeur van CBS De Bron meent dat een basisschool in veel opzichten lijkt op een middelgroot bedrijf. Als school moet er naar ouders en de Onderwijsinspectie verantwoording afgelegd worden  over hoe onze kwaliteit in orde blijft. Met de ISO 9001-certificering is dat een stuk eenvoudiger. De school moet elk jaar opnieuw beoordeeld worden door een externe partij. Dit is vergelijkbaar met ondernemingen; die krijgen namelijk te maken met een externe audit.

Inleiding:

CBS De Bron is een christelijke basisschool in Harderwijk, wijk Frankrijk en sinds kort een door het Rijk erkende academische opleidingsschool. CBS De Bron staat bekend als een school met een uitstekend onderwijs- en zorgaanbod. De school heeft een groeiend aantal leerlingen, inmiddels meer dan 380, in een krimpende regio. Er is sterke gerichtheid op schoolontwikkeling, resultaat en uitstraling maar ook op persoonlijke aandacht voor de werknemers en voor elk individueel kind. Er is vanaf 2009 hard gewerkt aan kwaliteitsverbeteringen op vele gebieden, niet alleen gericht op de onderwijskwaliteit maar ook op de ondersteunende processen. Dat heeft veel gevraagd van de medewerkers, reden waarom er dit schooljaar wat kalmer aan wordt gedaan en er meer aandacht wordt besteed aan consolidatie, aan borging van de verbeteringen.

Beoordelingsresultaat:

Het kwaliteitsmanagementsysteem is steekproefsgewijs beoordeeld aan de hand van het certificatieschema Kwaliteit van Onderwijs, deelschema Primair Onderwijs. Tijdens het bezoek op 17 april 2015 is geconstateerd dat CBS De Bron voldoet aan de gestelde norm. 

CBS de Bron Harderwijk cerificaat iso 9001 overhandigd

CBS de Bron Harderwijk iso 9001 certificaat

CBS de Bron iso 9001 certificaat Harderwijk