​CCNV, RSG en Educare willen ook meer geld

Door Harry Schipper – Het plan van Landstede om op Nieuw Weiburg voor 17 miljoen euro een nieuw, duurzaam en energiezuinig schoolgebouw neer te zetten voor het CVMBO (het Morgencollege) heeft flinke financiële gevolgen voor de gemeente Harderwijk.

Want ook de schoolbesturen van het Christelijk College Nassau Veluwe, Rijksscholengemeenschap ’t Slingerbos en Christelijk Speciaal Onderwijs Educare willen dan meer gemeentegeld.

“Gelijke monniken, gelijke kappen”, zo vat onderwijswethouder Marcel Companjen het probleem samen. Uitgerekend komen de jaarlasten van de nieuwbouw voor het CVMBO straks uit op ongeveer 516.000 euro. Het CVMBO ontvangt via de gemeente van het rijk jaarlijks 300.000 euro. Er moet dus elk jaar 216.000 euro bij. Companjen heeft Landstede vorig jaar in een intentieverklaring aan Landstede belooft dat de gemeente de helft van die meerkosten, dus 108.000 euro, voor haar rekening wil nemen.

‘Prima’, zeggen nu de andere Harderwijkse schoolbesturen van het voortgezet onderwijs, ‘maar dan willen wij ook jaarlijks op datzelfde bedrag aanspraak maken. Dat betekent dat de gemeente jaarlijks in totaal vier keer dat bedrag, in totaal zo’n 432.000 euro, aan de scholen kwijt is.

“Zoveel geld hebben we natuurlijk niet klaarliggen”, laat Companjen weten. “De gemeente staat momenteel juist voor een ombuigingsoperatie. Het wordt al moeilijk om die hogere bijdrage aan Landstede ergens vandaan te halen. We zijn daarom nu met de scholen in onderhandeling hoe we dit het beste kunnen oplossen. Gelukkig vinden de schoolbesturen het net zo belangrijk als wij hoe belangrijk het is om juist hier in Harderwijk goed middelbaar techniekonderwijs aan te kunnen bieden. Er is in Harderwijk vanuit het bedrijfsleven grote vraag naar technisch goed geschoold personeel. En snappen zij tegelijkertijd goed dat het gelijkheidsbeginsel de gemeente financieel voor een lastig probleem stelt”.

De wethouder en schoolbesturen onderzoeken in de gesprekken die nu gaande zijn de mogelijkheden om die extra gemeentelijke bijdrage pas in latere jaren te betalen, bijvoorbeeld pas wanneer ook zij met nieuw- of verbouwplannen komen. Dus bijvoorbeeld pas over tien of twintig jaar”.

De definitieve besluitvorming over de investering voor de nieuwbouw van het CVMBO wordt verwacht tegen de zomervakantie. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de belofte van de onderwijswethouder om er zoveel geld aan bij te dragen. Daarom staat dit onderwerp voor 11 maart op de agenda van de commissie Samenleving. Daarin wordt ook gesproken over de toekomst van het schoolgebouw aan de Sypel 2, dat het Morgencollege achterlaat.