Campagne tegen (onbewuste) discriminatie van start in Harderwijk ‘Gekend om wie je bent’

In Harderwijk gaat vandaag op de Internationale Dag tegen Discriminatie de campagne ‘Gekend om wie je bent’ van start. Met de campagne willen de gemeente Harderwijk en de politie Harderwijkers en Hierdenaren bewust maken van mogelijke vooroordelen. 

Bewustwording over vooroordelen is de eerste stap in het tegengaan van discriminatie. Burgemeester Harm-Jan van Schaik en politiechef basisteam Veluwe West Ferda Yondemli lichten de campagne toe




Onbewust discrimineren

De vooroordelen die je soms kunt hebben, zijn vaak onbewust, en iedereen heeft er wel eens last van. Zonder dat je het zelf doorhebt roepen bepaalde eigenschappen van iemand positieve of negatieve associaties op. Die vooroordelen kunnen leiden tot (on)bewuste discriminatie. De vraag is ‘Ken jij mij echt? Als we elkaar echt leren kennen, dan blijkt dat verschillen helemaal niet uitmaken of juist verrijkend zijn. Wij maken ons sterk en zeggen NEE tegen discriminatie in Harderwijk!
 
Harderwijkers vertellen over discriminatie
Tijdens de campagne die loopt tot en met eind april is er iedere week een duo dat zich uitspreekt tegen discriminatie. Een duo bestaat uit een inwoner van Harderwijk en een politieman of -vrouw die werkt in Harderwijk. De campagne is zichtbaar op abri’s in Harderwijk en Hierden en via social media van de gemeente en politie. De verhalen van de duo’s zijn te vinden op www.harderwijkzijnwijsamen.nl. Om de opinie van inwoners over onbewuste discriminatie te peilen, zetten wij ook gedurende de campagne een poll uit via social media.
 
Harderwijk zijn wij samen
In Harderwijk mag iedereen zichzelf zijn, het maakt niet uit hoe oud of jong je bent, welke culturele achtergrond, gender, inkomen, talenten of beperkingen je ook hebt. Iedereen kan gelijkwaardig meedoen. In het onderwijs, op de arbeidsmarkt of in de sport. Iedereen kan en mag er zijn.

Campagne Gekend om wie je bent Harderwijk