CAI Challenge 2024; lever een innovatieve bijdrage aan de samenleving

Door Marco Jansen - Op donderdag 13 juni wordt voor de tweede keer de CAI Challenge georganiseerd door de CAI Harderwijk. Dit jaar vindt het evenement plaats bij AWL Techniek, in hun nieuwe pand aan de Keplerstraat 5 op Industrieterrein Lorentz III in Harderwijk (aanvang 16.00 uur). 

De CAI Challenge 2024 is onderdeel van de jaarlijkse verkiezing van de Veluwse Innovatieprijs. ’s Heeren Loo was de eerste winnaar met de Nobilamp. Wie wordt de opvolger?

De CAI Challenge is in 2023 in het leven geroepen om ideeën voor digitale innovaties met maatschappelijke impact te pitchen en die te helpen verder te ontwikkelen. “Samen met het CAI-bestuur is de CAI Challenge bedacht om zo het mooie glasvezelnetwerk dat hier ligt nuttig te maken voor de inwoners van de gemeente Harderwijk”, legt Edo Kweldam, directeur CAI Harderwijk, uit.
 
100% dekking, 96% gebruikt infrastructuur
Dit glasvezelnetwerk ligt als voorziening in ieder huis van de gemeente Harderwijk en dit zijn bijna 23.000 aansluitingen. Dit ligt er al sinds 2011 en ondertussen is ook het buitengebied aangesloten, van Dierenasiel De Ark aan de Leuvenumseweg tot kampeercentrum Ymca in Hierden. Dit wordt nu door bijna iedereen gebruikt voor internet, telefoon en televisie. “Het netwerk heeft 100% dekking en 96% van de huishoudens gebruikt het ook, al zijn mensen zich daar niet altijd bewust van. Inwoners nemen diensten af van andere grote providers als KPN of Delta/Caiway of een kleine, lokale provider, zoals XSYou. Al deze providers maken gebruik van het glasvezelnetwerk van CAI Harderwijk. Omdat wij alleen maar de infrastructuur leveren, zijn wij vooral faciliterend op de achtergrond.”
 
CAI Challenge 2023
Vorig jaar is er een oproep gedaan aan bedrijven, instellingen maar ook inwoners om hun digitale innovatie of idee in te zenden. ’s Heeren Loo was vorig jaar de eerste winnaar van de CAI Challenge award met de Nobilamp. Een hulpmiddel om zorg efficiënter in te zetten. De slimme lamp registreert met een camera AVG-proof of cliënten onrustig worden, waardoor medewerkers alleen worden opgeroepen als het echt nodig is.

ICT-bedrijf Flexyz uit Harderwijk was genomineerd met het sensorhotel. Een uitbreidbare toepassing van sensoren in bestaande laadpalen die de luchtkwaliteit meten aan de hand van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. De data komt via het draadloze LoRa netwerk, gekoppeld aan het glasvezelnetwerk, binnen bij Flexyz.
 
CAI Harderwijk roept op tot het pitchen van nieuwe ideeën. Het netwerk kan o.a. benut worden voor gezondheidsdiensten thuis en in zorginstellingen, verbetering van de veiligheid en privacy van slimme apparaten in huis, voor onderwijs thuis en op school en voor duurzaamheidsinitiatieven en SmartCity internet of things toepassingen.
 
Criteria CAI Challenge 2024
Individuen, bedrijven, scholen, clubs of stichtingen mogen meedoen en een innovatievoorstel indienen. Dit wordt getoetst op innovatie, impact, haalbaarheid en economisch perspectief. Het moet vernieuwend, eigen werk zijn, met effect op de samenleving. De innovatie hoeft nog niet marktrijp te zijn, het mag ook een idee zijn.  Naast een duidelijke beschrijving moet er een projectplan worden ingediend met zakelijke en financiële onderbouwing.
 
De jury bestaat uit leden van de CAI en juryleden van Innovatiehuis Noord-Veluwe, organisator van de Veluwse Innovatieprijs. Na beoordeling nomineert de jury drie voorstellen. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald na de pitch op 13 juni. 
 
Wat kun je winnen?
De winnaar krijgt naast de CAI Challenge Award hulp van CAI Harderwijk voor het realiseren van het innovatievoorstel. Dit kan financiële steun en/of gebruik van het Harderwijker glasvezelnetwerk zijn. Kweldam: “De CAI gaat het idee faciliteren en helpen te ontwikkelen. We kunnen testen op het netwerk of het werkt, we willen graag een proeftuin / fieldlab zijn.”
 
Hoe meld je jouw innovatieve idee aan? Inschrijven kan door het formulier op de website in te vullen. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 5 april om 23.00 uur. Zie voor het volledige wedstrijdreglement en het formulier www.caiharderwijk.nl
 
Heb je vragen? Neem dan contact op met CAI Harderwijk: 0341-410666.
 
: ’s Heeren Loo won de CAI Challenge van 2023; links Marieke op de Weegh, wethouder Martijn Pijnenburg, rechts CAI-directeur Edo Kweldam. foto: Marlous Krul – Studio Velix
Fotobijschrift: ’s Heeren Loo won de CAI Challenge van 2023; links Marieke op de Weegh, wethouder Martijn Pijnenburg, rechts CAI-directeur Edo Kweldam. foto: Marlous Krul – Studio Velix

CAI Harderwijk

Adresgegevens

Julianalaan 43
3843 CA Harderwijk

Telefoon

T. 0341-410666

Openingstijden

Ma 8.00 - 12.00 uur
Di 8.00 - 12.00 uur
Wo 8.00 - 12.00 uur
Do 8.00 - 12.00 uur
Vr Gesloten
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info