Cafe de Liefde on Tour: Moslim en Christen in gesprek

Donderdag 8 oktober wordt voor de 6e keer Cafe de Liefde on Tour georganiseerd. Dit keer in de Bibliotheek Harderwijk. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis.

Moslim en christen in gesprek

Emin Karaaslan is getrouwd, vader van een zoon van 22 en een dochter van 16, overtuigd moslim en oud-PvdA raadslid. Hij woont al veertig jaar in Harderwijk en werkt bij verschillende instellingen voor zorg en welzijn. Hij is nu bezig met een project voor verslaafden in de vier grote steden in Nederland.

Jesper van der Vegt is een trotse echtgenoot en vader van vier kinderen. Daarnaast is hij al zo'n twaalf jaar godsdienstdocent. Hij is een echt 'mensenmens' en hoewel hij echt een hele brede interesse heeft, is de belangrijkste drijfveer in zijn leven dat hij Jezus wil volgen. Hij hoopt de mensen om hem heen te laten weten dat God van hen houdt.

Emin en Jesper gaan donderdagavond 8 oktober met elkaar in gesprek. Ze vertellen over wat ze geloven, hoe ze elkaar zien en hoe de samenleving naar hen kijkt.

In wie of wat geloven jullie en hoe praktiseer je dat?

Emin:  Ik ben opgevoed als moslim en heb me later ook zelf verdiept in mijn religie. Elke dag leer ik nog over de achtergronden van de verzen in de Koran. Ik ben bijna elke vrijdagmiddag in de moskee, ook doordeweek probeer ik zo vaak mogelijk te gaan. Het opvoeden en verbeteren van mijn ego en het dienen van God, staan centraal in mijn leven. Ik doe dat samen met soefies, leerlingen die via een spirituele leraar en het mystieke pad binnen de islam, hun ego verbeteren. We proberen het kwade, dat even sterk aanwezig is als het goede, om te vormen naar het goede.

Jesper: Ik ben christen, maar noem mezelf liever een leerling van Jezus. Naar de kerk gaan, vind ik belangrijk, omdat ik daar samen met anderen leer wat het betekent om God te dienen. Ik leer daar van mensen die op een hele andere manier dienen dan ik, maar bovenal is het bijzonder om samen met anderen God te aanbidden, de almachtige schepper van hemel en aarde.

Het belangrijkste is mijn persoonlijke omgang met God in mijn dagelijkse leven. Ik probeer elke dag een half uurtje eerder op te staan om tijd te nemen voor bijbel lezen en bidden, dat is voor mij communiceren met God. Dat houdt in dat ik bijvoorbeeld bid voor mijn gezin, mijn werk, mensen dichtbij of verder weg, Zijn leiding in mijn leven. Maar ook stil zijn om te 'luisteren'  naar Zijn stem. Ik probeer, zeker bij de belangrijke beslissingen in mijn leven God echt te betrekken en samen met mijn vrouw, te zoeken naar wat Hij wil. 

Wat dacht je toen je gevraagd werd voor deze on-tour avond?


Jesper: Ik was direct enthousiast, al wilde ik wel weten wat voor een soort avond het zou worden voor ik definitief toezegde.
Emin: Ik was verrast en blij een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de verstandhouding tussen moslim en niet-moslim. Daarnaast geef ik graag gezonde informatie over de islam.

Wat is de voornaamste reden van jullie 'ja'?

Emin: Elkaar ontmoeten en leren van elkaars geloof, gaf de doorslag. Daarnaast ken ik Maarten (van Panhuis, een van de organisatoren, red.) al heel lang. Jesper: Alles wat ik hierboven al heb gezegd.

Wat weet je over het geloof van de ander?

Jesper: Behoorlijk wat denk ik, ik heb een Koran thuis, die ik ook helemaal gelezen heb. Ik heb veel contacten met moslims en heb een hoop boeken over de islam en de moslimwereld gelezen. Ik heb mensen gesproken over wat het betekent om moslim te zijn. Een paar jaar geleden ben ik in Egypte geweest om echt te ervaren wat het betekent in een islamitisch land te leven. Voor mij in het bijzonder hoe het is om daar als christen te leven. Ik mag wel zeggen dat moslims een bijzondere plek in mijn hart hebben.

Emin: Ik heb thuis een bijbel uit 1930 en ik lees er af en toe in. Ik leer er nog steeds veel van en verbaas me er steeds weer over hoeveel onze geloven op elkaar lijken.

Wat verwacht je van de on-tour avond?

Emin: Ik zie een heel prettige avond tegemoet waar ik veel nieuwe en lieve mensen ga ontmoeten. Ik word blij van de hoop veel vooroordelen over de islam en moslims uit de wereld te helpen. Jesper: Ik hoop dat mensen echt mogen proeven van de belangrijkste drijfveer in mijn leven.

De on-tour avond van Cafe de Liefde begint om 19.30 uur in de Bibliotheek, aan de Academiestraat in Harderwijk. Toegang is gratis. 

 

SUZ&ZO verkoopmanagement en huispromotie

Adresgegevens

Grote Marktstraat 9
3841 AH Harderwijk

Telefoon

T. 06-15602961

Meer info