Buurt én gemeente schrikken van bouwplan voor bedrijfsunits in Hierden

Harry Schipper – Tot grote schrik en verontwaardiging van aan- en omwonenden van de Hierdense Jonkheer Sandberglaan mag vastgoedontwikkelaar Bunte Vastgoed uit Ede een 70 meter lang en 8,5 meter hoog gebouw voor twaalf bedrijfsunits laten bouwen op het voormalige terrein van sloperij Gerrit van de Berg.

De bewoners vrezen niet alleen veel meer drukte en verkeer in hun straat, maar balen er ook flink van dat het gebouw pal langs de erfgrens van hun tuinen mag worden gebouwd, waardoor er minder daglicht valt in hun tuinen en huizen

Liever hadden ze woningen in hun tot dusver rustige woonbuurtje gezien. “Want woningen worden doorgaans niet zo strak op de erfgrens ingetekend”, weet Wim van het Goor. Hij en zijn vrouw Anneke zijn één van de zes bewoners die met hun achtertuinen grenzen aan het terrein, waarop nog altijd een lange oude schuur staat. Ook die staat pal op de erfgrens, ‘maar die is maar 3,5 meter hoog. “Het nieuwe pand krijgt volgens de tekeningen een nokhoogte van 8,5 meter”, weet Van het Goor. “Dus we kijken straks tegen een groot zwart vlak aan”, vult zijn vrouw hem aan. “Het gebouw houdt straks flink wat zonlicht tegen. We krijgen dan veel minder daglicht binnen”.

Ook bij de gemeente hadden ze liever gezien dat er op het terrein, dat aan de andere kant grenst aan een speelplaats en een trapveldje, woningen kwamen. “Véél liever ja. Maar op het terrein rust een gebonden bestemming, dus we konden niet anders dan de aangevraagde omgevingsvergunning verlenen”, zo licht desgevraagd wethouder Edwin Enklaar de beslissing toe.

“We zijn er wel van geschrokken, toen de vergunningaanvraag bij ons werd ingediend. We hadden eerder de ontwerpvisie Hierden Dorp gepresenteerd in de kerk. Daar was ontzettend veel belangstelling voor. Daarin staat ook dat we daar het liefst woningbouw willen hebben. Dat de bewoners nu zo ongerust zijn over de plannen voor de bedrijfsunits, dat snap ik heel goed. Ik kan me hun pijn heel goed voorstellen. Maar het punt is gewoon dat de aanvraag volledig past binnen de regels van het geldende bestemmingsplan. Ik had gewoon geen andere mogelijkheid om de vergunning af te wijzen. Ik kon ‘m dus ook niet weigeren”.

Enklaar heeft wel aan Bunte Vastgoed gevraagd om de kwestie te bespreken. “Ambtelijk is er al een gesprek geweest. Binnenkort komt er een vervolggesprek. Insteek is in elk geval om de ontwikkelaar op de hoogte te brengen van de onrust in de buurt en daarvoor aandacht te vragen. En om te kijken wat er nog aan te doen is. Het liefst iets in lijn met de ontwerpvisie Hierden Dorp. Maar”, zo voegt de wethouder er meteen aan toe, “ik kan er verder natuurlijk nog niets zeggen, of vooruitlopen op de uitkomst van dat gesprek. Misschien is er een andere oplossing mogelijk”.

Van de zijde van projectontwikkelaar Bunte Vastgoed wil men liever nog niet reageren op de kwestie. “Er loopt nog wat”, is het enige dat projectleider D. Joosten hierover kwijt wil aan de verslaggever van Harderwijkse Zaken. 

Dat er misschien nog een andere oplossing komt, dat hopen ook de bewoners aan de Jonkheer Sandberglaan. Er wordt al gewerkt aan het opstellen van een formeel bezwaarschrift tegen de komst van de bedrijfsunits, zo laat Wim van ’t Goor weten. “Nu rijdt er misschien eens in de week een bedrijfswagen door de straat, maar als daar straks twaalf bedrijfjes zitten met, zeg, elk vier man personeel, plus het af en aan rijden van toeleveranciers, dan kun je je wel voorstellen dat het hier opeens flink drukker wordt”.  

In een begeleidend schrijven bij het bezwaarschrift dat nu door de buurt gaat zeggen de opstellers dat ze als buurt ‘uiteraard graag inspraak te willen en dus ook vooraf betrokken willen worden. “Het is echt onvoorstelbaar dat wij als direct omwonenden vooraf niet zijn geïnformeerd en onze meningen niet worden gepeild”. In het schrijven wordt ook gewezen op de extra verkeersdrukte op wegen als de Wijtgraaf en Varenweg en langs de speelplaats ‘voor onze (kleine) kinderen, het tekort aan parkeerplekken en plannen voor woningbouw vlakbij de locatie waar de bedrijfsunits komen.

Ze hopen dat veel buurtbewoners het verhaal van de bezwaarmakers mee willen ondertekenen, om zo hun verhaal kracht bij te zetten. Om die reden zijn naar eigen zeggen ook ‘verschillende politieke partijen benaderd en deze zijn ook bereid om ons te steunen’.

Bedrijfsunits Jonkheer Santberglaan Hierden