Burgemeester: ‘Demonstratie gaat door, noodverordening van kracht voor heel Harderwijk’

Door Harry Schipper – Burgemeester Harm Jan van Schaik heeft voor vandaag een noodverordening afgekondigd voor de hele gemeente Harderwijk, om te voorkomen dat de voor deze vrijdagavond aangekondigde protestmars door de protestgroep ‘Nederland in verzet’ uit de hand loopt en leidt tot ongeregeldheden en vernielingen.

De organisatie van de mars is al duidelijk gemaakt dat de route niet langs de woningen mag lopen van Norbert Dikkeboom in Drielanden of van stikstofminister Christianne van der Wal

“Vrijheid van meningsuiting is in Nederland een groot goed”, zo Van Schaik weten. “Ik zal daarom meewerken aan het toestaan van een demonstratie binnen onze gemeentegrenzen. Er is mij, met de onrust eerder deze week in Hierden nog vers in het geheugen, veel aan gelegen de openbare en orde en veiligheid te waarborgen”, aldus burgemeester Van Schaik. Daarom wordt vandaag om 16.00 uur een noodverordening van kracht voor de hele gemeente Harderwijk. De verordening blijft van kracht tot 2 juli om 4.00 uur in de ochtend. Dit geeft de politie de mogelijkheid om, wanneer dat nodig is, preventief te fouilleren. En de politie kan mensen verzoeken de gemeente Harderwijk te verlaten.

Van Schaik maakte gisteravond tijdens de raadsvergadering duidelijk dat hij het liet afhangen van het tweede gesprek dat de gemeente deze vrijdag had met de organisatie van de mars “Of we daadwerkelijk instemmen met de demonstratie hangt ervan af of we het gevoel hebben dat de organisatie onze zorgen voldoende serieus neemt”, aldus Van Schaik. Hij zei dit nadat de voltallige raad bij monde van VVD-fractievoorzitter Menno Doppenberg haar zorgen had geuit over de ongeregeldheden van afgelopen dinsdag en de dreiging van meer geweld en intimidatie tijdens de aangekondigde protestmars van deze vrijdagavond.

De gemeente en organisatie van de mars hebben vandaag ook gesproken over ‘een route door de stad, waar we zelf achter staan’. De demonstranten krijgen begeleiding van onder andere de politie en wordt vooraf  door de gemeente ‘actief gecommuniceerd’ met haar inwoners.
De politie neemt maatregelen, vertelde de burgemeester ook, ‘om te voorkomen dat de mars de verkeerde mensen trekt’. Welke maatregelen dat zijn, wilde hij niet vertellen. Wel dat de politie ‘mensen kan weren die kwaad in de zin hebben om überhaupt Harderwijk binnen te komen’.
Om ongewenste personen uit Harderwijk te weren is daarom eerder deze vrijdag besloten om een noodverordening in werking te stellen, die voor heel Harderwijk geldt.

De organisatie heeft de protestmars omgedoopt tot de ‘Walk of Freedom’. Ze verzet zich tegen ’12 jaar wanbeleid van de verschillende kabinetten Rutte. Ze kozen ervoor om die in Harderwijk te lopen, omdat hier stikstofminister Van der Wal woont en ook Norbert Dikkeboom, die er via internet in slaagde om meer dan 22 duizend aangiftes in te dienen tegen Viruswaarheid-voorman Willem Engel. De organisatie stemde donderdag er al mee in om de mars niet langs hun woningen te laten lopen. In het geval van de minister kon dit al niet, omdat afgelopen woensdag voor haar huis en directe omgeving een eerdere noodverordening van kracht werd.

Dat werd gedaan na ongeregeldheden dinsdagavond waarbij een grote groep boze boeren hun woede uitten over de door Van der Wal aangekondigde stikstofplannen door voor haar huis  en in haar straat te demonstreren. Daarbij werd onder andere gier geloosd, vuurwerk afgestoken, een politieauto opzij geduwd en vernield en voelden politieagenten zich bedreigd. Burgemeester Van Schaik was hierover verbolgen: “Zoiets vinden we onmenselijk. Het werkt intimiderend en doet wat met de mensen die daar wonen, met de mensen die in Hierden wonen”. Hij zei ook dat ‘wel vooraf was voorzien dat er boeren zouden komen’.  “Maar dit hadden we niet voorzien. Er is hier een morele grens overschreden. Zoiets doe je niet”.