Brand legt Gereformeerde kerk in de as

Harderwijk Herdenkt 75 jaar Vrijheid. Samen herdenken, beseffen, beleven en vieren. Elke dag publiceren wij een artikel uit de speciale uitgave van de historische vereniging Herderewich. 

Het is zondagmiddag 25 januari 1942, rond kwart over drie ´s middags als er brand wordt ontdekt in de voormalige gereformeerde kerk in Harderwijk.

De kerk is in gebruik als voedselopslag, er liggen tonnen aardappels opgeslagen. Hoewel de brandweer snel ter plaatse is, staat de kerk dan al in lichterlaaie. Bij het blussen krijgt de brandweer hulp van een paar duitse militairen.

Ze kunnen helaas niet voorkomen dat een vrachtwagen en auto die in de kerk staan verloren gaan. Maar, ondanks hinder van sneeuw en ijs, is men de brand snel meester. Daardoor is een groot deel van de aardappelvoorraad gered. Waarschijnlijk is de brand ontstaan doordat de vloer vlakbij de kachels in brand is gevlogen. De kachels moeten branden omdat het ijskoud is en zo te voorkomen dat het opgeslagen eten bevriest.

De kerk wordt na de brand gesloopt. Waar deze kerk stond? Uit ons onderzoek bleek die te staan aan het begin van de Smeepoortstraat tegenover waar nu Brasserie de Bank staat.