Bouwkundig voorbehoud standaard in koopcontract

In het koopcontract van een woning staat sinds 1 februari 2018 standaard een bouwkundig voorbehoud. 

Als tijdens een bouwtechnische keuring blijkt dat er ernstige gebreken zijn aan de woning, kun jij als koper voortaan de koop ongedaan maken.

Dat geldt ook wanneer de herstelkosten van eventuele gebreken hoger zijn dan een afgesproken maximum.

Kopen zonder voorbehoud is nog wel mogelijk

De Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben met de makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro afgesproken om kopers beter te beschermen, door voortaan standaard een bouwkundig voorbehoud op te nemen in koopcontracten. Voorheen moest je zelf vragen om de opname van een bouwkundig voorbehoud in het koopcontract. Koper en verkoper kunnen samen alsnog besluiten om het voorbehoud te laten vervallen, maar zonder toestemming van de koper kan het voorbehoud niet zomaar uit het koopcontract worden gehaald. 

Wat is een bouwtechnische keuring?

Tijdens een bouwtechnische keuring kijkt een ervaren inspecteur naar alle bouwkundige aspecten van de woning. Van de kruipruimte of kelder tot en met het hoogste punt van het dak wordt de technische staat van alle onderdelen in kaart gebracht. Wanden, leidingen, vloeren, elektro, sanitair, de cv-ketel, alles. Na afloop krijg je een bouwkundig rapport waarin precies staat welke eventuele gebreken er zijn en welke kosten er gekoppeld zijn aan het verhelpen daarvan en het toekomstig onderhoud van de woning. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je na de koop niet voor kostbare verrassingen te staan.  

Wat moet je zelf regelen?

Als je niets afspreekt wordt het voorbehoud voor de keuring standaard in de koopakte opgenomen. Je kan met de verkoper afspraken maken over het maximale bedrag dat je binnen een jaar kan verwachten aan bouwkundige kosten. Als uit de keuring een hoger bedrag komt, kan je ervoor kiezen om de koop te ontbinden of om andere afspraken met de verkoper te maken over de kosten. Je moet zelf de keuring natuurlijk wel nog regelen. Als je een aankoopmakelaar hebt kan die de keuring meestal wel voor je regelen. Je adviseur bij  De Hypotheker kan ook een onafhankelijke bouwkundige keuring voor je aanvragen. Zo krijgen kopers een stukje extra zekerheid bij de aankoop van een bestaande woning.
 
Meer weten? Of een afspraak maken? Bel 0341-422724 tijdens kantooruren of klik hier
 

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info