Bouw winkelcomplex De Harder gestart zonder definitieve bouwvergunning

​Door Harry Schipper – Vastgoedeigenaren Cees Filippo en Florian van Maanen hebben zware kritiek op de gang van zaken rond de bouw van het nieuwe winkelcentrum De Harder, waarin supermarkten Lidl en Dirk, bouwmarkt Praxis en woonzaak Kwantum een nieuwe plek krijgen.

Zo zou de eigenaar, de Nijkerkse projectontwikkelaar Borghese, aan aannemer Pleijsier Bouw uit Genemuiden opdracht hebben gegeven om met de bouw te beginnen, vooruitlopend op het definitief worden van alle benodigde vergunningen, waartegen bezwaren lopen.

Ook moet het nieuwe bestemmingsplan nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

Het huidige bestemmingsplan staat de bouw van een bouwmarkt niet toe. Borghese neemt daarmee het risico voor lief, dat wat inmiddels is gebouwd afgebroken moet worden.

De beide vastgoedeigenaren vinden dat de gemeente het proces rond het goedgekeurd krijgen van het bestemmingsplan niet transparant voert. Zo maakt de gemeente onder andere gebruik van een ‘kruimelvergunning’, die het voor Borghese mogelijk maakt – zonder tussentijdse bemoeienis van de gemeenteraad – om af te wijken van het huidige bestemmingsplan. Een kruimelprocedure verloopt namelijk veel sneller.

Filippo en Van Maanen zijn bovendien ontstemd over het feit dat er in Harderwijk ‘heel veel teveel’ vierkante meters ruimte bijkomen voor bouwmarkten en woonzaken. “Er is te veel winkelruimte en het internet snoept ook steeds meer af van de winkelomzetten”, hield Filippo de leden van de commissie Ruimte voor. “In heel Europa en Nederland dreigt overbewinkeling en is men supervoorzichtig met grootscheepse winkelprojecten. Behalve dan nu in Harderwijk”.

Filippo is exploitant van de bouwmarkten Gamma en de Karwei en verhuurt zijn enorme winkelpanden aan de Deventerweg ook aan Kwantum, Den Herder Bedden en aan de Zuiderbreedte aan TotaalBed, Crea8Kitchen en kringloopwinkel Het Goed. Hij vreest dat het overschot aan vierkante meters voor bouwmarkten ertoe kan leiden dat een van zijn zaken omvalt en hij te maken krijgt met leegstand.

Ook Floris van Maanen, eigenaar van het pand aan de rotonde Verkeersweg-Stationslaan, waarin nu bouwmarkt Praxis zit, vreest voor leegstand als Praxis volgend jaar haar nieuwe onderkomen in De Harder betrekt. “Mijn pand is destijds heel geniepig door de gemeente bestemd tot bouwmarkt. Daar mag dus niets anders in komen”. Van Maanen voert over deze kwestie al een rechtszaak met de gemeente, omdat hij hierdoor zegt schade te lijden.

De gemeente wil het liefst woningbouw op de plek die de Praxis achterlaat, inclusief de buitenruimten en forse parkeerplaat. Maar zolang zich aan de rotonde ook nog tankstation Tinq bevindt is dat niet mogelijk.

Van Maanen heeft met Tinq een langjarig contract afgesloten. Volgens wethouder Jeroen de Jong zijn in het verleden al diverse gesprekken met Van Maanen gevoerd om hem te overreden over te gaan

tot woningbouw op zijn forse grondstuk. Hij ziet wel kansen om de Tinq-directie over te halen om haar tankstation te verplaatsen naar een andere geschikte locatie. Op aandringen van enkele commissieleden worden op korte termijn de besprekingen daarover tussen De Jong en Van Maanen hervat.

Zowel Van Maanen als Filippo vinden het ook niet goed dat de gemeenteraad zich nu eerst buigt over het goedkeuren van het bestemmingsplan voor De Harder en pas daarna gaat nadenken over een nieuwe detailhandelsvisie. Die zou eigenlijk eerder behandeld worden, maar is voor de corona-uitbraak pas later dit jaar geagendeerd. In de huidige detailhandelsvisie staat nog dat perifere detailhandel, dus winkels met grote spullen als bankstellen en bedden – en ook bouwmarkten, ‘geclusterd’ moeten worden aan de Deventerweg en Zuiderbreedte.

Ook mag er in Harderwijk niet meer dan 900 vierkante meter aan bouwmarkt bij komen. In de Harder komt straks plek voor maar liefst tienduizend vierkante meter winkelruimte. Dat aantal is al beduidend lager dan aanvankelijk, toen Henk van de Berg nog eigenaar was van Harders Plaza, het plan was. Maar na verzet daartegen, van vooral winkeliers in de binnenstad van Harderwijk, heeft het gemeentebestuur in verdere onderhandelingen met de nieuwe eigenaar Borghese het winkeloppervlak verder teruggebracht naar dus nu 10.000 m2.

De fracties van GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Gemeentebelang gaan eerst nog bespreken of het bestemmingsplan De Harder-Zeebuurt nu wel of niet goedgekeurd kan worden en de zienswijzen annex bezwaren terzijde gelegd kunnen worden. SGP, PvdA en Harderwijk Anders hoeven daar niet langer meer op te studeren: deze fracties weten genoeg om een besluit hierover te kunnen nemen.