Bouw nieuwe voetgangersbrug over Vissershaven begonnen

Door Harry Schipper – De werkzaamheden voor de bouw van een nieuwe voetgangersbrug over de Vissershaven zijn deze week van start gegaan.

De nieuwe ophaalbrug gaat veel lijken op zijn voorganger, maar wordt niet gemaakt van hout, maar van staal

Machinefabriek Rusthoven BV bouwt de brug. Dit bedrijf is geen onbekende meer in Harderwijk: ook de andere beweegbare bruggen in Harderwijk, aan de Strandboulevard en in het Waterfront zijn gemaakt door dit Groningse metaalbewerkingsbedrijf.

De nieuwe brug bevat authentieke kenmerken van het houten voetgangersbruggetje, dat voorheen de Vissershaven overspande. Dat was een wens van veel Harderwijkers , die vreesden voor het pittoreske aanzicht van de haven, dat mede door het bruggetje werd bepaald. Ze trokken aan de bel bij diverse raadsfracties die het op de raadsagenda plaatsten.

De oude houten ophaalbrug moest verdwijnen, omdat enkele houten delen, waaronder draagbalken, waren verrot. Dat werd in 2019 geleden ontdekt. Aanvankelijk lukte het nog om een tijdelijke versteviging aan te brengen, zodat de brug dat zomerseizoen nog kon worden gebruikt door vooral toeristen. Toen vorig jaar ook de renovatie van de Havendam van start ging, werd ook de ophaalbrug verwijderd.

De bouw van de nieuwe ophaalbrug gaat ongeveer een half jaar in beslag nemen, zo laat gemeentewoordvoerder Moniek Winters weten. De gemeente heeft alle betrokkenen al vooraf geïnformeerd over de werkzaamheden. Naarmate het werk vordert kan het nodig zijn dat boten en botters tijdelijk een andere ligplaats krijgen. Dat wordt dan geregeld door de gemeentelijke Havendienst.

De bouw van de nieuwe brug vormt het laatste onderdeel van de renovatie van de Havendam, die begin van dit zomerseizoen gereed kwam. De bouw van de brug moet volgens afspraak gereed zijn op 1 april 2023. Die datum wordt in Harderwijk beschouwd als de start van het nieuwe toeristenseizoen.

Voetgangersbrug Vissershaven Harderwijk