Bonte bedoening in raadszaal Harderwijk

Door Petronella Polinder - In de raadszaal van Harderwijk hangen nog voor 1 januari drie vlaggen, dat is donderdagavond tijdens de raadsvergadering besloten. 

Het Nederlandse rood-wit-blauw, het Gelderse blauw-geel-zwart en het Harderwijker blauw-geel. Ook komt er een visualisatie van artikel 1 uit de Nederlandse Grondwet.

Of het een afbeelding van de tekst “allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” wordt, of een kunstwerk naar aanleiding van het eerste artikel, is nog niet duidelijk.

VVD en D66, de indieners van het voorstel, volgen hierin de Tweede Kamer, waarin de motie in de vergaderzaal in Den Haag een vlag op te hangen, brede steun kreeg. VVD en D66 hadden in eerste instantie alleen de Nederlandse- en Harderwijkse vlag bedacht. Tijdens een korte schorsing kwamen andere partijen met het idee ook de Gelderse vlag op te hangen.

PvdA kwam als het enfant terrible met ook de Europese Unie- en de Sinterklaasvlag op de proppen. “Op het bordes van het Huis van de Stad hangt al de Harderwijkse vlag en bij gelegenheden ook de nationale driekleur. Wij zien geen meerwaarde in het vlagvertoon in de raadszaal, maar wel in de visualisatie van het eerste artikel van onze grondwet, bij voorkeur in de vorm van een kunstwerk”, aldus Laurens de Kleine. Zijn partij diende een amendement in. Niet de vlaggen, wel de grondwet. Die kon niet rekenen op brede steun. Alleen de eigen partij steunde het amendement bij een hoofdelijke stemming. 23 stemmen tegen, twee voor.

Het initiatiefvoorstel van VVD en D66 kreeg de steun wel. Met vijf stemmen tegen en twintig stemmen voor hangen er voor januari 2018 dus drie vlaggen en is er straks iets te zien van het eerste artikel uit de grondwet. 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info