Bomen in Harderwijk moeten om

De komende maanden worden er in Harderwijk ruim honderdzeventig bomen gekapt. Daarvoor in de plaats komen zo’n negentig nieuwe bomen. 

De meeste bomen - 74 -die gekapt worden staan in bosjes bij de hockeyvelden op het Groot Sypelterrein.

De kunstgras-hockeyvelden zijn aan vervanging toe en dat wordt nu gecombineerd met de plannen om er meer velden aan te leggen.

                                                 Bekijk dit item ook in het Harderwijkse Zaken Weekjournaal!

In samenspraak met buren, jeu-de-boulesvereniging Harderwijker Bieleggers ’84 en voetbalclub Zwart-Wit ’63, wordt het hele gebied opnieuw ingedeeld. Daarbij staan de bomenbosjes langs de velden in de weg en moeten verdwijnen. Op het terrein moeten wel veertien nieuwe bomen worden herplant.

In de toekomstige woonwijk Harderweide staan zo’n zestig bomen de nieuwbouwplannen in de weg.

Hoewel bij het ontwerp van de bouw zoveel mogelijk rekening is gehouden met de mooie houtwallen, die deels ook in de ontwerpen zijn verwerkt, zijn er ook bomenrijen die niet in de plannen passen. Ervoor in de plaats komen net zoveel nieuwe bomenrijen en houtwallen. Een deel ervan is vorig jaar al ingeplant.

Tot slot worden nog zo’n veertig elzenbomen langs de Diepe Gracht omgezaagd.

De bomen zijn daar in de afgelopen tientallen jaren zelf gaan groeien en ontnemen – nu het park Diepe Gracht wordt opgeknapt – het zicht op het grachtwater. Voor de elzen komen negen andere bomen in de plaats.