Boerenmarkt Hierden gaat (dit jaar) niet door

Door Harry Schipper – De Boerenmarkt in Hierden gaat dit jaar niet door. De Commissie Boerenmarkt van de Ondernemersvereniging heeft dat in een rondschrijven aan de leden bekendgemaakt.

“We zien jaar in jaar uit de bezoekerstallen teruglopen. En ook de belangstelling van kraamhouders op de Markt nam af. Het huidige concept is verouderd, het moet anders”, concludeert voorzitter Gert Timmer van de Ondernemersvereniging.

De Boerenmarkt in Hierden is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een begrip in Hierden en wijde omtrek. Elk jaar staat op de eerste zaterdag in juli de Zuiderzeestraatweg vanaf de Spar tot bijna de Wouterskampen vol met kramen van ondernemers en verenigingen. Op het speelveld op de Mheenhof achter de kerk staan eetkraampjes, barbecues en de visboer, met daarbij tafels en stoelen. Ook vinden er live-optredens plaats van artiesten en kunnen de kinderen naar hartenlust spelen op springkussens.

Het is voor Hierdenaren dé plek om elkaar weer eens te ontmoeten. Het evenement trok vroeger ook altijd veel toeristen, aangetrokken door de oude ambachten en antieke boerenmachinerie als dorsmachines en natuurlijk de dorpelingen die zich speciaal op die dag in Hierdense klederdracht staken.

De Commissie Boerenmarkt van de Ondernemersvereniging Hierden heeft al 32 eerdere edities van de Boerenmarkt op haar naam staan. Timmer is ook voorzitter van die commissie. Hij merkte al een paar jaar de tanende belangstelling van zowel kraamhouders als publiek. “We hebben edities met meer dan tienduizend bezoekers gehad. Nu zijn dat er hooguit nog vier- à vijfduizend. Het werd voor ons steeds moeilijker om een aantrekkelijke markt neer te zetten met voldoende kramen. Voor ons was duidelijk: we moeten het anders gaan doen”.

Hoe anders? “We weten het nog niet. Daarvoor roepen we de hulp in van de Hierdense bevolking en ondernemers. Kom met ideeën en suggesties en stuur ze op naar boerenmarkthierden86@gmail.com ,” roept Timmer zijn plaatsgenoten op. In zijn commissie leven al wel een paar ideeën. “We willen groots terugkomen, maar tegelijk ook compacter. Dus geen honderd kramen meer zoals vroeger op straat, maar veel minder. En alles meer concentreren op één plek. We denken erover om van die oude foodtrucks erbij te halen. Dat soort dingen. Maar geen Blije Bietjes of zo. We willen er volgend jaar een hele andere draai aan geven”.
 
Wat zeker ook een rol speelde om dit jaar geen Boerenmarkt te organiseren, is dat de Hierdense muziekvereniging Kunst Na Arbeid het weekend ervoor een groot tuinfeest heeft gepland in de tuin van De Essenburg. “Ja, dat speelt zeker mee”, bevestigt Timmer direct. “Daar komen ook al veel Hierdenaren naartoe, dus dat belooft een gezellige happening te worden”.

Voor de tientallen sponsors uit Hierden heeft Timmer alvast  een prettige mededeling: “Ze hoeven ons dit jaar niet te sponsoren, maar we organiseren voor hun dit jaar nog wel een gezellig samenzijn met een hapje en drankje. Zij krijgen daarover nog een brief van ons.”. Timmer voegt eraan toe dat zijn commissie al gestart is met de voorbereidingen voor de 33-ste editie van de Hierdense Boerenmarkt in 2021. Hij klinkt strijdlustig: “Dan komen we keihard en spectaculair terug!”