Blijvend behoefte opvang AZC

Hoewel de instroom de laatste maanden is gedaald, heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nog steeds behoefte aan opvangcapaciteit.

Dat komt omdat er nog ruim 16.000 vergunninghouders in de asielopvang (AZC’s) zitten die moeten doorstromen naar een woning elders in het land. Deze vergunninghouders houden een plek bezet die nodig is om andere asielzoekers op te vangen. Daarnaast sluiten er ook opvanglocaties omdat bestaande contracten aflopen.
 
Vanwege de afnemende asielinstroom wil het COA de opvang zo veel mogelijk uit reguliere AZC plekken laten bestaan en het aantal nood-opvangplekken zo veel mogelijk beperken. Daarom worden noodopvanglocaties afgebouwd en vervangen door reguliere AZC opvang. Het COA houdt ook rekening met een mogelijk hoge instroom vanaf de zomer en heeft dan opvangcapaciteit nodig die snel ingezet kan worden, de zogenaamde buffercapaciteit.
 
Voorbereiding bouw AZC in Harderwijk
Voor de realisatie van het tijdelijk asielzoekerscentrum (AZC) op het voormalige kazerneterrein Kranenburg-Noord in Harderwijk vinden de komende weken verschillende werkzaamheden plaats. Ook zijn alle benodigde vergunningen verleend aan het COA.
 
Vergunning
De omgevingsvergunning voor de bouw van gebouwen, waaronder de woonunits, is aan het COA verleend. Hiermee zijn alle benodigde vergunningen afgegeven. De omgevingsvergunning voor de bouw van gebouwen is via de reguliere procedure verlopen. Dat betekent dat de vergunning direct na publicatie van het besluit van het college van B&W in werking treedt (publicatie staat op deze pagina). Het COA kan nu starten met bouw van onder andere de woonunits op het terrein. Als u meent door het besluit van het college rechtstreeks benadeeld te zijn, dan kunt u tot zes weken na het verlenen van de vergunning (tot 31 augustus) bezwaar aantekenen bij het college van B&W. Bij de ‘Officiële publicaties/verleende vergunningen’ op de gemeentelijke website, staat vermeld hoe u dit kunt doen.
 
Werkzaamheden
De werkzaamheden op het voormalige kazerneterrein zijn in volle gang. Op dit moment brengt de aannemer de funderingen, kabels en leidingen op het terrein aan. De woonunits worden vanaf deze week met grote vrachtwagens geleverd. Naar verwachting kunnen de eerste woonunits vanaf 15 augustus worden aangesloten op de infrastructuur (gas, water en elektra). Vervolgens kan het COA starten met de inrichting van de eerste woonunits, terwijl de aannemer de overige woonunits realiseert. Begin september bepaalt het COA in overleg met de gemeente wanneer de eerste asielzoekers definitief instromen.
 
Bouwhinder
Om het AZC Harderwijk in september te kunnen openen, maakt de aannemer lange werkdagen (van 7.00 tot 19.00 uur) en werkt met meerdere ploegen tegelijkertijd om het werk te versnellen. Ook wordt in de bouwvak doorgewerkt. Helaas is bouwhinder onvermijdelijk. Het COA vraagt uw begrip daarvoor. Samen met de aannemer doet het COA haar uiterste best om dit tot een minimum te beperken. Heeft u vragen of klachten over de werkzaamheden? Aarzel niet en neem contact op met Remko Podt via [email protected].