Blaasorkest voor basisschoolkinderen (Video)

Kinderen die te jong zijn om op een tuba te blazen? Dat is eigenlijk onzin, vindt muziekvereniging Kunst Na Arbeid uit Hierden. KNA heeft al een jeugdorkest, waar het jongste lid elf jaar is, maar voor de leeftijdsgroep daaronder, de basisschoolleeftijd, was er eigenlijk nog niets. 

Daarom is er, sinds 1 februari, speciaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar, het muziekproject KunstKidz.

Zeven lessen, een uitvoering op 24 maart en een afsluitende les. En daarna? “Hopelijk blijven ze bij ons en gaan ze door naar het opstaporkest Kunstbende”, zegt KNA bestuurslid Bernadette Beelen.
 

Hoe is het muziekproject tot stand gekomen? Wie kwam er met het idee? 
“Binnen Kunst Na Arbeid speelden we al langer met het idee om een project op te zetten waarbij kinderen in een korte periode kennis maken met de blaasmuziek. In samenwerking met TacT is het idee voor het projectorkest ontstaan. Uiteindelijk zijn we ook de samenwerking aangegaan met Cultuurkust. Door input vanuit alle drie de invalshoeken is het project tot stand gekomen.”
 
Waarom is zo'n muziekproject belangrijk of nodig?
“KunstKidz biedt kinderen de kans om te ervaren hoe het is om muziek te maken en om lid te zijn van een muziekvereniging zoals Kunst Na Arbeid. De kinderen worden in deze periode ook echt behandeld als leden van Kunst Na Arbeid.

In het project staat centraal wat ook binnen de vereniging centraal staat, namelijk samen muziek en plezier maken.

Naast de oefenmomenten is er ook een gezamenlijke activiteit voor KunstKidz en alle andere jeugdleden van Kunst Na Arbeid. Door kinderen te laten ervaren hoe leuk het is, zullen kinderen enthousiast worden van muziek.”
 
Hoe hebben jullie het project onder de kinderen/ouders uitgezet en kwamen er meteen al veel aanmeldingen?
“Om het project te promoten hebben we een duidelijk plan bedacht. Zo hebben we een flyer laten ontwikkelen door een van onze leden, Leonie van de Berg. Deze flyer hebben we verspreid via facebook, nieuwsbrieven van scholen en kranten. Daarnaast hebben we ook scholen bezocht met jeugdleden van KNA. Op het moment dat de flyer rondging, ontvingen we direct enthousiaste reacties van ouders en kinderen. KunstKidz bestaat nu uit bijna vijftien kinderen.”
 
Het loopt nu inmiddels bijna vier weken. Hoe gaat het?
“Het project gaat erg goed. De kinderen zijn super enthousiast en maken samen muziek. De kinderen zullen 24 maart een echt optreden geven in het Dorpshuis. De entree daarvoor is helemaal gratis. Ook onze andere twee orkesten, opstaporkest KunstBende en opleidingsorkest KunstWerk, zullen hier optreden.”

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info