Bijzonder orgelconcert op 23 juli in Grote Kerk Harderwijk

Op donderdag 23 juli wordt het derde orgelconcert op het Bätz-orgel van de Grote Kerk in Harderwijk gegeven.

De organist is dan Charles Harrison, Master of Music van de Chichester Cathedral. Hij was al enkele malen eerder in Harderwijk en hij maakte indruk met zijn grote muzikaliteit en virtuositeit.

Harrison volgde zijn muzikale opleiding in Southwell en Cambridge. Hij won belangrijke prijzen op vooraanstaande orgelconcoursen in St. Albans en Odense en was vanaf 2003 organist en ‘Assistent Director of Music’ van de Kathedraal van Lincoln in midden Engeland. Sinds 2014 is hij de muzikale leider in de kathedraal van Chichester, een plaats in Zuid-Engeland.

Hij geeft orgelconcerten door heel Engeland heen en concerteerde ook in landen als de USA, Frankrijk, Duitsland, Italië enz.
Behalve als organist is Harrison ook actief als koordirigent. Daarnaast dirigeert hij orkesten en is hij als begeleider en continuo speler actief.
 
Harrison begint zijn programma met de grote Fuga in Es van Bach, een fuga met drie thema’s die eerst apart en genomen worden en daarna samenkomen. Evenals de vorige jaren speelt Harrison een triosonate, eveneens van Johann Sebastian Bach evenals een viertal Duetten. Het Engelse deel in zijn programma is vertegenwoordigd met de 16e-eeuwer William Byrd en met de 21e-eeuwse Harold East. Laatstgenoemde ziet het als zijn doel om uitdagende muziek te schrijven voor de uitvoerder en leuke muziek om te horen voor de toehoorder. Olivier Messiaen is misschien wel de grootste 20e-eeuwse componist van Frankrijk. Hij liet zich vooral inspireren door zijn geloof en vogelgeluiden. Zo wordt de lijster geïmiteerd in zijn  Verset pour la fête de la Dédicace. Het concert wordt besloten met de romantische derde sonate van Felix Mendelssohn-Bartholdy.
 
Het concert in de Grote Kerk begint om 20.15 uur. Om 19.45 uur gaan de deuren van de kerk open. De toegangsprijs bedraagt € 7,50 (65+: € 6,-). Voor € 1,- is een programmaboekje met toelichting verkrijgbaar.

Parkeren is mogelijk op het Kerkplein.