Bijzonder boek over Oude Stadhuis van Harderwijk in de maak

Begin 2019 verschijnt een boek over het Oude Stadhuis van Harderwijk in de 16de eeuw tot en met de 21ste eeuw. 

Vanaf het vroegst bekende stadhuis (Civica Domus) van Harderwijk rond 1560 en het pand in de eeuwen daarna, tot en met de culturele functie die het monumentale gebouw aan de Markt heeft vanaf 2019.

De auteur is Jos Kunne en het boek is een uitgave van de gemeente Harderwijk. 

Het eeuwenoude pand aan de Markt wordt momenteel ingrijpend gerenoveerd.

In het boek wordt ingegaan op de specifieke kenmerken van het gebouw, de raadzaal met het unieke goudleerbehang en de plafondschilderingen en schouw, de imposante vestibule met de grote trap, het prachtige tegeltableau op de overloop, de 17de-eeuwse schilderijen in vestibule en raadzaal, en belangrijke gebeurtenissen die er plaatsvonden doorheen de eeuwen. Evenals beschrijvingen van vroegere restauraties en de huidige renovatie. Ook verhalen van voormalige en toekomstige gebruikers van het pand komen erin aan bod. Het boek over het Oude Stadhuis moet een memorabel werk worden over één van de meest markante panden in de stad Harderwijk.
 
De eindredactie van het boek is in handen van Liek Mulder. De vormgeving en het fotowerk worden verzorgd door Ton Pors en het boek wordt gedrukt door Drukkerij Wedding Harderwijk.
 
Er komt een gelimiteerd aantal luxe edities, waarop vooraf ingetekend kan worden. Die intekening start binnenkort. Verder zal er ook een goedkopere editie beschikbaar komen. Over de aanschafprijzen volgt nadere informatie via de website van de gemeente Harderwijk.
 
Met de renovatie en restauratie van het Oude Stadhuis wordt het cultureel erfgoed van Harderwijk versterkt. In het pand behoort de unieke raadzaal met goudleer beklede wanden tot de toonaangevende interieurs van Nederland. Die wanden worden net als de diverse schilderijen gerenoveerd. Verder wordt in het monumentale pand na de renovatie de sfeer van het verleden gecombineerd met hedendaagse culturele en representatieve activiteiten in het centrum van de stad. De renovatie en restauratie is gericht op verduurzaming van vastgoed en minder energieverbruik, maar ook op meer toerisme en recreatie door versterking van het Hanzeprofiel.
 
Jos Kunne is auteur van onder meer het kunstboek 'Huszár van De Stijl' (2017), het boekje 'De molen van Kisjes in Hierden' (2012) en het jubileumboekje 'Bakkerij Wegerif 150 jaar' (2010) en samensteller van de dichtbundel 'Dichter in de klas' (2016), het verhalenboek 'Markant – 50 markante Harderwijkers en Hierdenaren' (2007), het foto- en verhalenboek 'Harderwijk – beelden belicht en beschreven' (2002) en het herdenkingsboek 'De keerzijde van een passie' (1999).
 
Meer informatie: www.harderwijk.nl

Oude Stadhuis Harderwijk in de 16e eeuw