(Bijna) alle plekken bekend voor GFT-containers in wijken met hoogbouw in Harderwijk

Door Harry Schipper – B en W hebben afgelopen week het definitieve aanwijzingsbesluit genomen voor bijna alle locaties nabij hoogbouw en gestapelde bouw in de woonwijken en in de binnenstad.

Anders gezegd: er komen op ruim tachtig plekken in de stad bovengrondse containers waar inwoners hun huishoudelijke groente, fruit en (klein) tuinafval, inclusief etensresten in kunnen gooien

Daarmee heeft volgens B en W straks ieder huishouden in Harderwijk en Hierden straks evenveel kans om de hoeveelheid restafval te verminderen. En daarmee de afvalkosten per huishouden zo laag mogelijk te houden.

De gemeente hoopt dat dat over twee jaar nog maar zo’n dertig kilo per persoon is. Of dat streefgewicht wordt gehaald is overigens zeer de vraag. Het gewicht van dertig kilo stond nog in een beleidsplan – de VANG-strategie ‘Harderwijk op weg naar een circulaire stad’ - dat twee jaar geleden door de gemeenteraad was vastgesteld. Daar was al een jarenlange discussie aan voorafgegaan.

De toen nieuwe afvalstrategie ging gepaard met een andere berekening van de afvalstoffenheffing. Daarbij werd ervoor gekozen om op dezelfde manier het afval te blijven inzamelen, maar wél door achteraf uit het restafval het PMD, dus plastics, metalen en drinkkartonnen, te scheiden. De inwoners moesten daarbij zelf vooraf het GFT-afval, glas en papier scheiden.

Hoewel al eerder bekend was dat bewoners van hoogbouw en gestapelde bouw en huizen zonder tuinen in de binnenstad geen gelegenheid hadden om hun GFT-afval vooraf te scheiden, duurt die voor hen ‘oneerlijke’ periode tot verderop dit jaar voort. De gemeente zag eerder geen kans de GFT-containers te plaatsen. Er moest namelijk eerst een onderzoek worden gedaan waar de containers het beste kunnen komen te staan, zonder dat omwonenden zich aan die locaties zouden storen.

B en W hadden daarom de lijst met locaties in januari al ter inzage gelegd. Daar kwamen zo’n dertien reacties – zienswijzen – van inwoners op, waarvan er een aantal voor de gemeentebestuurders aanleiding vormden om de plekken of te schrappen, ze iets verderop te plaatsen, of om er nader onderzoek naar te laten doen. B en W stellen bovenop de tachtig nu bekende locaties nog eens veertig nieuwe locaties voor. De omwonenden van deze locaties worden hierover nog geïnformeerd en krijgen dan zes weken de tijd om er iets van te vinden en met een reactie te komen als ze de container liever op een andere plek zien.

Huishoudens die tot de komst van de nieuwe bovengrondse GFT-containers hun GFT niet kwijt kunnen, worden via een tegemoetkoming in hun afvalstoffenheffing gecompenseerd. De lijst met alle straten waar de GFT-containers komen, maakt de gemeente zelf bekend via haar eigen gemeentelijke mediakanalen, waaronder haar website.

De eerste nieuwe GFT-containers worden deze maand al geplaatst, maar kunnen om onduidelijke redenen nog niet meteen in gebruik worden genomen. Ze zijn bovengronds, hebben een metalen omhulsel en een inhoud van 240 liter. De bedoeling is dat afvalinzamelaar Aconov ze eens per week leegt. Er zit een kleine opening in om te voorkomen dat mensen er ook restafvalzakken in gaan gooien. Op sommige plekken moet die opening met de Hardewijkse afvalpas worden geopend. Het weggooien van GFT-afval is gratis.

Behalve de GFT-containers komen er per 1 oktober bij acht winkelcentra ook nog bovengrondse containers waarin zakken met PMD gegooid kunnen worden. Het besluit daartoe moet nog worden genomen, maar werd vorige week maandag alvast aangekondigd in het nieuwe coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan de toekomst’.

Met de acht PMD-containers willen lokale politieke partijen huishoudens helpen die zelf vooraf hun PMD uit het restafval willen scheiden. Daardoor hoeven ze minder vaak hun grijze kliko met restafval aan de weg te plaatsen. Dat scheelt elke keer zo’n 8,50 euro, of 1,60 per afvalzak die minder in de daarvoor bestemde ondergrondse containers gaat. Hoewel vooraf scheiden van PMD nauwelijks efficiënter is dan nascheiding - en ook niet makkelijker – vergroot het volgens de lokale politici wel het besef bij inwoners hoeveel producten met een plastic verpakking ze kopen en om erover na te denken of dat niet minder of zelfs anders kan.