Bewoners Zeebuurt klaar met sluipverkeer

Door Petronella van het Goor - Arina heeft genoeg van het sluipverkeer door de wijk. "Het zorgt voor levensgevaarlijke situaties." Ze woont op de hoek van de Laan 1940-1945 en de Zeestraat en de afsluiting van zowel de Wouter van Damstraat als de Bleek zorgt voor chaos bij haar voor de deur. "We hebben als wijkbewoners de gemeente platgemaild en een aantal keer de politie gebeld, maar er gebeurt niets." Tijd voor actie.

Dinsdag 28 september nam ze het heft in eigen handen en zorgde voor een wegblokkade

Haar container is beplakt met een bord waarop staat 'ik protesteer tegen sluipverkeer' en daarmee houdt ze auto's tegen die zij niet herkent als die van haar medewijkbewoners. Ze vertelt de automobilisten dat sluipverkeer niet is toegestaan en welke omleidingsroute ze dan wel moeten nemen. "Want ook dat staat voor mensen die hier niet bekend zijn, niet goed aangegeven. Bij de Gamma staat wel een bord dat de Bleek is afgesloten, maar het wordt daar niet duidelijk waar ze dan wel naar toe moeten. En dan volgen ze gewoon het verkeer voor hen en dat leidt allemaal hier naar toe", aldus Arina. Afgelopen zaterdag, tijdens de rommelroute in de wijk, was het helemaal een gekkenhuis. "Vooral daar bij de Zeestraat liep het helemaal vast."

Ze heeft haar protestactie aangekondigd bij de gemeente, maar daar kwam geen reactie op. En dus staat ze er. "Als het kan tijdens de spits, maar elk uurtje dat ik even kan irriteren, pak ik." Wat ze hiermee hoopt te bereiken? "Een stukje bewustwording bij de mensen in de hoop dat mensen een andere route nemen. En een geluid naar de gemeente toe."

De gemeente Harderwijk geeft in een reactie aan dat een wegafsluiting altijd gepaard gaat met hinder en sluipverkeer en dat het moeilijk is dat te voorkomen. "We hebben, mede op verzoek van meedenkende bewoners, extra borden geplaatst om sluipverkeer uit de Zeebuurt te weren. Het compleet afsluiten van de Zeebuurtstraten is niet haalbaar. Dan belemmeren we ook de eigen bewoners en de hulpdiensten", aldus de gemeente in een reactie.

De gemeente geeft ook aan dat de wegafsluiting van de Scheepssingel en Bleek geplaatst is op het landelijk registratiesysteem, waardoor navigatie-aanbieders (zoals Google Maps) de omleidingsroute automatisch opnemen. "Juist ook mensen die minder bekend zijn in Harderwijk kunnen zo hun route eenvoudig  vinden."

Afsluitend zegt de gemeente dat de werkzaamheden aan de Bleek en Waltorenstraat voor het weekend worden afgerond. "Het sluipverkeer zal dan verminderen omdat verkeer van en naar de binnenstad en de bedrijven weer mogelijk is."

Arina met haar container