Bewoners stemmen in met grote opknapbeurt Goeman-flats in Harderwijk

De 3 flats aan de Goeman Borgesiuslaan in Harderwijk krijgen een grote opknapbeurt. De bewoners staan achter het plan van woningcorporatie Uwoon en bouwbedrijf Trebbe. Bij een stemming de afgelopen weken steunde een ruime meerderheid van de bewoners het plan.

Stap voor stap meegenomen

De afgelopen maanden hebben Uwoon en Trebbe de bewoners van de 189 woningen stap voor stap meegenomen in het plan. Dat begon met een inloopbijeenkomst in februari. Vervolgens kregen de bewoners een boekje met alle informatie. Ook was er een modelwoning waar bewoners langs konden komen om te bekijken wat er in hun woning gaat veranderen. De bewoners konden de modelwoning ook digitaal (nog eens) bekijken. De visuele woningtour over het onderhoud en de verbeteringen laat per ruimte zien wat er gaat gebeuren en waarom we dit doen. De informatiefilm “Fijn wonen, samen voor de Goeman” gaf een goed beeld van de grote opknapbeurt. Alle informatie is na te lezen op de website van Uwoon.
 
De veranderingen
De bewoners zijn enthousiast over de veranderingen. Het gaat om onderhoud en verbeteringen. Zowel de flats als geheel als de individuele woningen worden onderhanden genomen.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen aan de flats:
 • De entrees worden gemoderniseerd, de ‘achterkant’ van de flat krijgt ook een ingang
 • Buitenmuren en daken worden geïsoleerd en waar nodig vernieuwd
 • De onveilige bergingsgangen worden opnieuw ingericht:
 • De galerijen en balkons krijgen nieuwe hekwerken
Ook in de woningen gaan we flink aan de slag. De bewoners krijgen onder meer
 • Een nieuw systeem voor verwarming en warm water
 • Een nieuw ventilatiesysteem
 • Compleet nieuwe aan- en afvoerleidingen
 • Een nieuwe, geluidsdempende, pvc-vloer in de hele woning
 • Een nieuwe toiletvloer en toiletpot
 • Een nieuwe voordeur
 • Een nieuwe badkamer 
Tijdelijk een andere woning
Omdat het werk veel overlast geeft, biedt Uwoon de bewoners - als hun appartement aan de beurt is - tijdelijk een andere, ingerichte woning aan. Ze kunnen dan een paar weken naar een zogenoemde logeerwoning. Dan zitten ze niet zo in de herrie en het stof. De logeerwoning is volledig ingericht en heeft internet.
 
Meer dan steen alleen
Behalve dat bewoners aangaven dat er onderhoud nodig is, gaven ze ook aan dat ze veel overlast ervaren en ze zich onveilig voelen. Deels komt dat door het gebouw, denk aan de bergingsgangen. Maar meer nog door andere dingen zoals overlast door dealen, afval, parkeren en lawaai. Bewoners kennen elkaar meestal niet en trekken zich terug achter hun voordeur. Uwoon wil samen met bewoners en verschillende organisaties de omgeving van de flats en het prettig samenleven verbeteren. Dat doen we onder de noemer ‘Meer dan steen alleen’. Dit begint bij de bewoners. We willen met hen de flats en omgeving leuker en veiliger maken. Een buurt waar mensen oog voor elkaar hebben en elkaar helpen: Fijn wonen, samen voor de Goeman.
 
Bouwbedrijf
Bouwbedrijf Trebbe heeft veel ervaring met het opknappen van grote flats. Ook zet Trebbe medewerkers in die als enige taak het begeleiden van de bewoners hebben.
 
Planning
Dit najaar start Trebbe met de eerste 7 woningen, de zogeheten proefstrang. Kan alles worden gedaan zoals gepland of zijn er onvoorziene zaken? Als het nodig is wordt de manier van werken dan nog aangepast. Dan begint Trebbe in januari 2025 met de eerste en grootste flat. Die is naar verwachting voor de zomervakantie van dat jaar klaar. Flat 2 staat voor september tot en met december 2025 op de planning. De derde flats wordt tussen januari en juli 2026 onder handen genomen.

Bronvermelding: SACON architecten