Bewoners luiden noodklok om parkeerdrukte bij Crescentpark in Drielanden Harderwijk

Door Harry Schipper – De snel toenemende populariteit van het Crescentpark in Harderwijk brengt een tot nog toe onderbelicht probleem aan het licht: er is te weinig plek bij het park om fatsoenlijk te parkeren.

Parkbezoekers parkeren hun auto’s bij mooi weer massaal in de aangrenzende woonstraten, waardoor aanwonenden zelf nauwelijks nog een parkeerplek kunnen vinden en hulpdiensten er door de drukte amper nog door kunnen

Dick van Ginkel (44) woont met zijn gezin al zeven jaar aan de Tubadreef, vlak achter het woonblok dat uitziet over het Crescentpark. Begin deze week plaatste hij een bericht op Twitter waarin hij aandacht vraagt voor de overlast die hij en andere omwonenden ondervinden van de vele auto’s die bij hem door zijn straat rijden op zoek naar een van de laatst overgebleven parkeerplekjes.

“Vandaag valt het tot nu toe nog mee, maar maandag, dinsdag en woensdag was het hier met dit mooie weer idioot druk. De straten staan dan zó vol, dat een ambulance zelfs moeite had om er door te komen”, vertelt Van Ginkel. Hij wijst erop dat er in de wijk veel jonge kinderen wonen en op straat spelen. “Dat wordt nu ook gevaarlijk, want sommige auto’s racen door de straten op zoek naar een geschikt parkeerplekje”.

Bijkomend probleem is volgens de Drielandenaar ook dat bewoners zelf hun auto nauwelijks nog geparkeerd krijgen en soms moeten uitwijken naar omliggende straten. Van Ginkel heeft gevraagd of BOA’s niet kunnen komen handhaven op onveilige situaties. Hij vreest nog veel meer problemen als de zomervakantie aanbreekt. “Het is nu in de voorjaarsvakantie al hartstikke druk. Ik verwacht tegen die tijd echt problemen”.

Het liefst ziet hij dat de gemeente een oplossing bedenkt voor de overlast. “Laat ik voorop stellen dat ik het Crescentpark een supermooi park vindt. Echt top. Maar het park trekt enorm veel mensen, zeker nu er ook een pumptrackbaan is bijgekomen. Het is hier vaak kneiterdruk. En het lijkt alsof ze allemaal met de auto komen. Als je als gemeente zo’n mooi park kunt aanleggen, mag er voor het parkeren ook wel een mooie oplossing worden gevonden. Of een ontmoedigingsbeleid om hier met de auto te komen. Als je met de auto komt, word je nu vanaf de rondweg om Drielanden naar het Biezenplein verwezen. Maar het is wishful thinking te denken dat mensen die naar het park komen, daar hun auto parkeren en zo’n eind naar het park lopen. Die willen allemaal hier hun auto neerzetten”.

De tweet van Dick van Ginkel heeft er in elk geval al toe geleid dat D66-raadslid heeft aangekondigd om snel een kijkje te komen nemen om te zien hoe groot de problemen zijn en wat de gemeente eraan zou kunnen doen. “Ik denk niet dat meer parkeerplaatsen aanleggen de oplossing is”, zegt Van Ginkel, “want dan wordt het hier alleen maar nóg drukker”.

Drielanden foto Dick van Ginkel
(Foto Dick van Ginkel)