Buurtbewoners Havendam lijken tevreden met eerste schetsen havenkantoor

Door Petronella van het Goor - Het glazen gebouw van café de Liefde, dat eerst zou verrijzen aan de Havendam heeft plaats gemaakt voor een havenkantoor. Gisteravond hebben de buurtbewoners tijdens een besloten bijeenkomst met de gemeente Harderwijk de eerste schetsen gezien en de reacties waren, volgens de gemeente, positief. 

Wethouder Christianne van der Wal is tevreden, zo staat in het persbericht dat de gemeente gisteravond laat nog deed uitgaan. “Ik ben blij dat de bewoners blij zijn met het ontwerp. Het is een mooi havenkantoor dat de Havendam tot een prachtige plek maakt aan de haven in Harderwijk.”

Toen de buurtbewoners vorig jaar werden verrast door de plannen voor een glazen horecapand op de hoek van de Havendam, verenigden ze zich in een actiegroep, getiteld ‘Red mijn Uitzicht’.  Ze protesteerden tijdens commissie- en raadsvergaderingen en hielden ludieke buurtborrels. En ook al was lang geleden in bestemmingsplannen vastgelegd dat er een horecapand mocht komen, de hevigheid van het verzet heeft ervoor gezorgd dat het horecapand er niet is gekomen. In plaats daarvan dus dit havenkantoor, zoveel als mogelijk in overleg met de buurt.

In het persbericht staat dat het havenkantoor een ‘Zuiderzee-uitstraling’ krijgt en een stuk kleiner als ook minder hoog wordt dan het glazen horecapand. Ook de openbare ruimte rondom het nieuwe havenkantoor, het Bargje, wordt aangepakt. De buurtbewoners hebben gisteravond suggesties daarvoor gedaan en de architect, Van Tol Buro voor Architectuur, gaat daarmee een nieuw ontwerp maken. Zoals de planning nu is, moet het Havenkantoor er voor het vaarseizoen van 2021 staan. Het liefst nog eerder.
 


Nieuw havenkantoor Harderwijk