Bert van Bijsteren verruilt politiek Harderwijk voor politiek Arnhem

Door Petronella Polinder - Raadslid voor de VVD sinds jaar en dag, Bert van Bijsteren is woensdag 4 juli geïnstalleerd als lid van de Gelderse Provinciale Staten. Dat betekent dat hij na twaalf jaar en vijf maanden afscheid moet nemen van de Harderwijker gemeenteraad . En dat valt hem zwaar. “Daar had - en heb ik soms nog steeds – flink buikpijn van”, zegt hij. 

‘Verknocht aan de raad’, noemt hij zichzelf

“Het is fantastisch mooi werk en het voelt vreselijk dubbel. Ik heb zin in deze nieuwe plek, maar ik kijk er niet naar uit om de ‘oude’ te verlaten.”
Zijn ‘overstap’ komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen, omdat hij tijdens de vorige provinciale verkiezingen al op de lijst stond. “Een veertiende plek. Niet echt verkiesbaar, maar toch vrij hoog voor een eerste deelname.” Dat hij nu, een klein jaar voor de volgende verkiezingen, geïnstalleerd wordt, komt door het wethouderschap van Hans de Haan, VVD’er in de gemeente Ermelo.

“Er waren er drie jaar geleden elf gekozen voor de Provinciale Staten, twee daarvan werden wethouder en een ander kon door persoonlijke omstandigheden geen gehoor geven. Toen was ik de eerstvolgende op de lijst en werd er een beroep op me gedaan.”

Sinds een jaar en drie maanden is hij al commissielid voor de Provinciale Staten, voor de commissie Invoering Omgevingswet en de commissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk gebied en Wonen.

“Ik wilde me eigenlijk warm lopen voor de komende verkiezingen, maar nu ben ik blij dat ik al een beetje weet hoe het ‘werkt’.” Want vanaf donderdag mag hij ‘vol’ aan de bak.

De leden van de Provinciale Staten Gelderland vergaderen elke woensdag. “Dan zit ik van ’s ochtends vroeg  tot ’s avonds laat in Arnhem.” Hij verwacht niet dat het veel meer werk geeft dan hij nu heeft als raadslid. “Maar mijn agenda gaat er wel anders uitzien. In plaats van de avonden en weekenden die het raadswerk me nu kost, zal ik bij de Provinciale Staten vaker overdag mijn uren maken. Ook door werkbezoeken bijvoorbeeld.”

Hij blijft inspecteur bij de Politie Eenheid Amsterdam, waar hij al achttien jaar en zeven maanden werkzaam is.

“Gelukkig hebben de collega’s daar gezegd dat ze me de ruimte willen geven. ‘Dan gaat het in Arnhem en in Amsterdam goed’, zeiden ze.” Gelukkig. Want ook van dat werk wil hij geen afscheid nemen als het niet hoeft. “Het zou mooi zijn als de onderwerpen waar ik me nu mee bezig houdt, veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid, terug kunnen komen in mijn portefeuille, zodat wat ik doe elkaar versterkt.”

Dat hij nu zitting neemt, betekent niet automatisch dat hij ook na de komende verkiezingen lid van de Provinciale Staten blijft.

“Ik moet me opnieuw verkiesbaar stellen en dat moet door de verkiezingscommissie worden goedgekeurd. Daarbij moet ik ook gekozen worden.” Of hij terug gaat naar de gemeenteraad als het na volgend jaar onverhoopt ophoudt? “Ik wil nooit dingen uitsluiten. Tegelijkertijd voel ik weinig voor het heintjedavidseffect. ‘Ik stop, ik stop toch niet, ik stop, daar ben ik weer’. Ik heb deze keuze nu gemaakt en daar ga ik vol voor, ongeacht de uitkomst.”

Wat het thuisfront vindt van deze overstap? “Ze zien dat ik het graag wil. Mijn vrouw weet niet beter of ik zat in een commissie, een vereniging. Na al die jaren van gemeenteraad, is mijn vrouw wel gewend aan mijn drukke bestaan. Daardoor genieten we ook extra van dat avondje thuis.” Uiteraard is deelname aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten in goed overleg gegaan. “Als het anders werd ervaren thuis, had ik het ook niet gedaan.”

Hij kijkt erorm uit naar zijn installatie. “Mijn voorganger, Hans de Haan, wil graag die ochtend nog de voorjaarsnota afsluiten. Daarna neemt de commissaris van de koning afscheid van hem en bevestigt mij. Een mooi officieel moment.” Waar hij best wel even bij stil wil staan en van wil genieten. “Zo’n eed leg je natuurlijk niet elke dag af.”

Bert van Bijsteren uit Harderwijk geinstalleerd Provinciale Staten