Beoordelen van Hierdense bouwplannen in de ijskast: ‘eerst uitvoering Verdiepingsslag uitwerken’

Door Harry Schipper – De Harderwijkse gemeenteraad heeft besloten dat de zogeheten ‘Verdiepingsslag Buitengebied Harderwijk-Hierden’ niet eerder mag worden ingezet als toetsingskader, totdat de raad hiervoor ook een uitgewerkte uitvoeringsagenda heeft vastgesteld.

De lokale politiek slaat met dit raadsbesluit de waarschuwing in de wind dat al bij de gemeente ingediende initiatieven van vooral Hierdenaren hierdoor (nog) langer moeten wachten op de beoordeling of ze wel passen bij het toekomstbeeld dat de politiek voor ogen heeft

Die waarschuwing kwam van wethouder Edwin Enklaar van ruimtelijke ordening. Hij ontraadde afgelopen donderdagavond een amendement van Harderwijk Anders raadslid Tessa Pullen, dat was mede-ondertekend door de raadsfracties van SGP, VVD, Gemeentebelang, PvdA en GroenLinks. Deze partijen wilden niet alleen dat de raad eerst een uitgewerkte uitvoeringsagenda heeft vastgesteld, maar ook dat de verdiepingsslag ‘visie’ moet heten - en dus niet ‘toetsingskader’.

Enklaar hield de raad al vaker voor dat de verdiepingsslag voor het (overwegend) Hierdense buitengebied toch echt gezien moet worden als ‘richtinggevend kader’. “Het geeft duidelijkheid”, herhaalde de wethouder, die daarmee benadrukte dat de verdiepingsslag feitelijk wél aangeeft welke kant nieuwe ontwikkelingen op mogen gaan. En dus ook welke kant de gemeente niet op wil, omdat plannen dan niet stroken met het ‘wensbeeld’ dat iedereen met het Hierdense landschap voor ogen heeft. Enklaar: “Het is niet mogelijk om deze visie buiten beschouwing te laten. De uitvoeringsagenda is puur bedoeld als verwezenlijking van die visie”.

De wethouder waarschuwde de raad dat nu al bestaande initiatieven ‘op de plank gaan’, omdat ze – tot de uitvoeringsagenda concreet is uitgewerkt, besproken en vastgesteld – in de tussentijd nergens aan kunnen worden getoetst. Hierdense plannenmakers zullen daardoor langer moeten wachten, voordat ze van de gemeente een vergunning krijgen om hun plannen uit te voeren.

Pullen zag dit anders: “Er liggen al kaders voor dit gebied”. Ze doelde daarmee op de nu nog geldige bestemmingsplannen voor het buitengebied. En op de Structuurvisie Dorpsomgevingsplan. “Als het college besluit om initiatieven in de ijskast te zetten, is dat hun eigen keuze”, vond Pullen. Daarmee waren de tegenstemmende raadsfracties van CDA, ChristenUnie en D66 het niet eens.  “Het gevolg is juist wél dat initiatieven in de ijskast komen”, vond ChristenUnie-raadslid Annerieke Kisjes. CDA en D66 vonden verder dat de verdiepingsslag juist wél een ‘prima’ toetsingskader vormt, of je het nu ‘toetsingskader’ noemt, of ‘visie’.

De raad stelde vervolgens de (gewijzigde) ‘Verdiepingsslag Buitengebied Harderwijk en Hierden’ unaniem vast. Een visie dus, maar tegelijk ook een toetsingskader, dat is bedoeld om de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied van Harderwijk en Hierden te behouden en daar waar nodig te herstellen en tegelijk ook nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt. Hoe precies? Dat wordt dus de komende maanden eerst in de al genoemde uitvoeringsagenda tot in details uitgewerkt. Daarbij worden opnieuw de bewoners, geïnteresseerden en belanghebbenden betrokken, zo heeft de gemeente beloofd.