Belofte maakt schuld (Column)

Normaal gaat mijn stem altijd naar de eerste vrouw op de lijst. Behalve afgelopen woensdag. Omdat er geen vrouw op de lijst stond. Jup. Ik stemde SGP. Nou ben ik niet een stereotype SGP’er. Mijn haar is kort en geverfd, ik heb een gaatje in mijn neus en meerdere in mijn oren. De sporadische rok valt boven de knie en ik lig op zaterdagnacht regelmatig ver na enen in mijn bedje. Maar het gaat om meer dan alleen uiterlijkheden. Of oppervlakkigheden.

Laat ik beginnen met zeggen dat ik het zeker niet met alles eens ben, maar dat ben ik nooit.

Er is niet één partij geweest waar ik ooit bij heb willen horen. Omdat veel dingen niet te verdedigen zijn. Ik ben groot voorstander van de regenbooggemeente, wil iedereen ongeacht levensovertuiging, geaardheid of persoonlijke keuzes in zijn of haar waarde laten. Ik oordeel of veroordeel niet. Ik wil voor niemand een keuze maken. Maar ik geloof dat de democratie gebaat is bij een veelkleurig politiek landschap en daar hoort de SGP bij.

Neem de koopzondag. Daar ben ik niet voor. Niet omdat ik geloof dat iedereen op zondag in de kerk hoort te zitten, niet buiten mag spelen en alleen maar stichtelijke muziek mag luisteren. Maar omdat ik ervan overtuigd ben dat er een dag in de week, in het weekend, over moet blijven voor het gezin. Anders zien de ondernemers die geen personeel hebben en hun winkel zelf bemannen of bevrouwen, hun kinderen echt alleen ’s avonds.

De andere twee christelijke partijen zullen echt hun best gaan doen de koopzondag een beetje te beperken, de ondernemers vrij te laten in het wel of niet open gaan, maar ze zullen het niet langer proberen tegen te houden. En dat kan ook niet. En dat is oké. Het is 2018 en Nederland is één van de weinige landen waar openstelling op zondag überhaupt nog een issue is. En toch vind ik het belangrijk dat er een partij is die het blijft proberen, ook al heeft die maar een zetel. Omdat ook dat geluid gehoord moet worden.

Om de keuze voor een partij alleen af te laten hangen van de koopzondag, is wat flauw.

Daarom heb ik de kieswijzer ook ingevuld met de zondag openstelling op neutraal en zelfs op eens. En nog bleek de SGP de partij te zijn met de meeste raakvlakken. Reden genoeg om het complete programma eens te lezen. En wat blijkt. Ik ben ook voor gratis parkeren in de binnenstad, vuurwerkzones, een wijkidee in plaats van stadsidee, een vertrouwenspersoon in de wijk, meer taalonderwijs, het bevorderen van een leescultuur, ontmoetingen organiseren tussen jong en oud. Meer wij, minder ik. Klinkt best goed, toch?

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info