Begraven blijft waardig en betaalbaar, maar wordt waarschijnlijk duurder

De komende jaren moet begraven in de gemeente Harderwijk op een waardige, respectvolle en een voor iedereen betaalbare wijze plaats kunnen blijven vinden. Maar dat vraagt wel een andere manier van kostendekking voor onderhoud en dienstverlening. 

Dat is in het kort de strekking van het Beheerplan Begraafplaatsen 2021-2025 dat het college van B&W voorlegt aan de gemeenteraad

Wethouder Jeroen de Jong: “De zorgvuldige en respectvolle verzorging van een begrafenis blijft voorop staan. Maar het moet wel betaalbaar blijven voor inwoners. Daarom willen we samen met de raad kijken naar mogelijkheden om het beheer van de begraafplaatsen op een andere manier te bekostigen.  En keuzes te maken zodat dienstverlening en kosten in evenwicht blijven.”
 
In het beheerplan wordt ervan uitgegaan dat begraafplaatsen een bijzondere plek vormen in de gemeente. En van belang zijn voor het behouden van een gezonde, groene en aantrekkelijke leefomgeving. Ook is bijvoorbeeld de cultuurhistorische waarde van begraafplaats Oostergaarde groot. In het plan wordt onderstreept dat afscheid nemen en gedenken altijd op een waardige en respectvolle manier mogelijk moet zijn. Door onder meer natuurlijk begraven mogelijk te maken op de Elzenhof, speelt de gemeente in op veranderende behoeften en individuele keuzes van inwoners. Het voorstel is om in de tarieven een realistischere kostenverdeling tot uitdrukking te brengen.
 

Rouwcentrum Schaftenaar

Adresgegevens

Deventerweg 103
3843 GC Harderwijk

Telefoon

T. 0341-415098

Meer info