Beelen Transport en Houthandel onderweg met alleskunner AROCS 6x4

De nieuwe truck van Beelen Transport en Houthandel uit Hierden wordt ingezet om de bossen in heel Nederland gezond en mooi te houden.

"Het mooiste werk dat er voor mij bestaat"

Beelen Transport en Houthandel

Offroad rijden, de werkplek belichten, lange, zware boomstammen optillen en ontspannen manoeuvreren over zand, modder en takken: de nieuwe truck van Beelen Houthandel en Transport kan het echt allemaal. Gerrit Beelen vertelt: “Dit is de Mercedes-Benz Arocs 6x4 met Epsilon S300L98 houtkraan. Hij is geleverd door Wensink Mercedes-Benz Trucks in Harderwijk, de dealer waarmee ik al decennialang heel prettig zakendoe. Met deze enorme en beresterke combinatie help ik eraan mee om de bossen in heel Nederland gezond en mooi te houden. Het mooiste werk dat er voor mij bestaat.”

Wie door een bos ergens in Nederland loopt, kan hem zomaar tegenkomen: de knalrode, splinternieuwe Arocs van Beelen Houthandel en Transport uit Hierden. De 55-jarige directeur Gerrit Beelen legt uit: “Ik werk onder andere in opdracht van Staatsbosbeheer. Zij voeren regelmatig onderhoud uit in de bossen door heel Nederland. Zieke bomen ruimen ze op en hier en daar dunnen ze het bos iets uit. Dat is nodig om een mooi, gezond bos te creëren, want zou je dat niet doen, dan ontstaat er vanzelf een onbegaanbare wildernis overwoekerd met struiken. Een team van houthakkers haalt de bomen neer en die worden dan naar een plek langs het bospad gesleept – klaar voor transport. Vervolgens ben ik aan de beurt. Met mijn compleet voor de job uitgeruste Mercedes-Benz Arocs kom ik de dikke boomstammen ophalen.”

Beelen Transport en Houthandel

Verstevigde stuurbekrachtiging.
Het is nogal een indrukwekkende combinatie waar Gerrit mee aan komt zetten. “Dit is de nieuwste Arocs 6x4 met een 510 pk sterke motor. Hij staat hoog op zijn poten en is verder functioneel, compact samengesteld met zwaailampen, verstralers en werklampen. De koplampen worden beschermd door stoer ogende roosters en de stuurbekrachtiging is extra sterk om gemakkelijk te kunnen draaien op verschillende ondergronden. Wat mijn truck echt bijzonder maakt is de Epsilon S300L98 houtkraan met grijparm. Hiermee plaats ik de boomstammen, gemiddeld zo’n 18 meter lang, op de uitschuifbare trailer met 3 assen”, vertelt Beelen.

Gerrit ziet zijn Arocs als veel meer dan een vrachtwagen. Hij legt uit: “Dit is mijn machine, mijn gereedschap, met verschillende bedieningsknoppen in het interieur en een kraan met zitje erop. Hier neem ik plaats en dan leg ik met de apparatuur de boomstammen op hun plek. Alleen op weg naar het bos en de zagerijen vind je mij achter het stuur. Ik voel me daarom eigenlijk meer een machinist dan een truckchauffeur.”

Al het woud leren kennen.
Goede kans dat er niemand anders in Nederland is die in de bossen zó goed de ‘weg’ weet te vinden als Gerrit Beelen. “In het bos heb je vaak slecht mobiel bereik en de paden worden niet weergegeven in online kaartservices. Wel heeft Staatsbosbeheer ooit zelf de bossen in kaart gebracht. Met hun kaartjes, mijn ervaring en een korte locatiebeschrijving als “Bij dat open stuk, het paadje links, net voor die berkenbomen”, weet ik de stammen die ik kom ophalen altijd wel te spotten.”

Beelen doet dit werk al zo’n 40 jaar en kent ieder Nederlands bos zo ongeveer op zijn duimpje. Hij legt uit: “Als kleine jongen van 10 ging ik al regelmatig mee met mijn vader om hem een dagje te assisteren in dit werk. Zo heb ik gaandeweg al het woud in ons land leren kennen. De meeste bossen vind je op de Veluwe en in Drenthe. Ook in Noord-Brabant kom ik relatief veel.”

Beelen Transport en Houthandel

Al klant voordat het Wensink heette.
De handel en transport van hout komt voort uit het familiebedrijf van Beelen dat al sinds 1955 actief is. “Mijn opa is het ooit begonnen en daarna ging mijn vader ermee verder. In 1989 heb ik het werk voortgezet met Beelen Houthandel en Transport.” Wensink in Harderwijk is al zo lang het bestaat de vaste leverancier van trucks van Mercedes-Benz voor de familie Beelen. “Vroeger heette het garage Spijker. Daar kochten we toen al verschillende trucks van Mercedes-Benz. Later werd het Wensink. In al die jaren zijn we steevast erg tevreden met de vakkennis van- en de samenwerking met onze dealer. Ze denken met je mee en weten wat je nodig hebt. Al sinds 1980 worden onze trucks opgebouwd door monteur Rik Dijkgraaf. Hij weet precies hoe alles technisch in elkaar zit en denkt in mogelijkheden. Door de nieuwe combinatie slim in te richten is bijvoorbeeld voldoende ruimte vrijgekomen om mijn grote kraan op de truck te plaatsen.”

IJzersterk en betrouwbaar
De nieuwe en opvallend gekleurde Arocs zul je niet over het hoofd zien als hij in het bos voorbij komt rollen. Beelen: “De combinatie weegt vol beladen gemakkelijk 50 ton en is dan 25 meter lang. Er komt echt een kolos voorbij.” De Arocs-trekker met kraan is de zoveelste truck van Mercedes-Benz in een lange rij van werkpaarden voor het bedrijf van Beelen. “Ik heb zelfs in de jaren ‘90 nog met een truck uit de SK-serie gereden. IJzersterk waren die, met de 8-cilinder motoren. Deze nieuwe vervangt de vorige Arocs: en dat was een van de eersten in Nederland. Hij heeft goed werk geleverd en gaat nu na 680.000 kilometer met pensioen. Dat lijkt weinig, maar met alle draaiuren van de kraan erbij heeft deze truck zonder noemenswaardige problemen heel veel werk verzet. Betrouwbaarheid is voor mij een belangrijke voorwaarde. Het kapseizoen is in de winter en daarom rijd ik vaak ’s ochtends en ’s avonds in mijn eentje door een donker bos. Je wilt geen panne, want dan ben je echt niet zomaar weg...”, vertelt de ondernemer uit Hierden.

Rico is altijd mee
Overigens is Beelen tijdens zijn ritten door het vaderlandse groen nooit helemaal alleen. Op de passagiersstoel neemt iedere ochtend een vaste passagier plaats. “Daar zit Rico op zijn troon. Onze Jack Russel van 3,5 jaar oud is een echte boshond. Het is gezellig en hij geniet er zichtbaar van. Er is dan ook geen hond die elke dag weer zoveel mooie takken vindt als hij!”, lacht Gerrit Beelen.

Beelen Transport en Houthandel

Bron: Daimler Truck Nederland en Wensink

Beelen Haardhout en Houthandel Hierden

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-51113955

Meer info