B en W: ‘Risico op verspreiding Japanse duizendknoop naar Waterfront is nihil’

Door Harry Schipper – Het risico op verspreiding van de snel woekerende Japanse duizendknoop langs de provinciale N302 ter hoogte van het Waterfront, is nihil.

B en W antwoorden dit aan het CDA-raadslid Gerdien Morren die vorige maand met eigen ogen zag dat in het maaisel van de bermen langs de N302 delen van stengels van de duizendknoop lagen

Morren attendeerde het dagelijks bestuur van de gemeente op deze in haar ogen onzorgvuldige manier van maaien en stelde namens haar partij hierover ook vragen, ‘omdat een deel van de verspreiding van deze duizendknopen wordt veroorzaakt door het onzorgvuldig maaien van bermen, taluds en ander openbaar groen’. “De stengeldelen kunnen vanuit de knopen weer uitgroeien tot een nieuwe plant”, zo wist zij. “Bij het maaien kunnen gemakkelijk stengeldelen aan machines blijven hangen, waardoor op andere plekken nieuwe groeilocaties kunnen ontstaan”.

In Harderwijk wordt al sinds enkele jaren de Japanse duizendknoop met man en macht bestreden. De plant wordt beschouwt als een van de meest invasieve exoten. De plant groeit namelijk zeer snel en overwoekert niet alleen andere inheemse planten, maar kan met zijn wortels ook schade aanrichten aan gebouwen, ondergrondse leidingen en wegen. Als de Japanse duizendknoop zich ergens eenmaal heeft gevestigd, blijkt het in de praktijk zeer moeilijk om hem weer weg te krijgen.

Een van de manieren om de plant weg te krijgen, is door de duizendknoop meerdere keren per jaar te maaien. De plant verzwakt daardoor, wat het uiteindelijk mogelijk maakt om hem met wortels en al uit de grond te kunnen graven en trekken. Maar dat maaien mag zeker niet gelijktijdig met het normale maaien, omdat de maaimachines op die manier ook de plant opnieuw verspreiden. Er mogen daarom ook geen resten van de duizendknoop in het maaisel achterblijven. Maaisel en snoeisel waarin de Japanse duizendknoop voorkomt, moet zelfs apart worden verwerkt door een gespecialiseerde ‘Erkende Verwerker Invasieve Exoten’.

Gerdien Morren maakte vorige maand zelf wat foto’s van de pas gemaaide bermen langs de weg naar de polder. Daarop is duidelijk te zien dat er tóch aardig wat stengeldelen van de duizendknoop in het maaisel lagen. “Waarom zijn de locaties niet zorgvuldiger opgeruimd”, zo vroeg ze daarom aan B en W.

Het college antwoordde het CDA-raadslid dat de provincie Gelderland ervoor moet zorgen dat de duizendknoop langs de N302 goed wordt bestreden en Harderwijk er dus niet voor verantwoordelijk is. De bestuurders erkennen dat het risico op verspreiding bij het niet juist handelen ‘zeker aanwezig’ is. Maar niet via de maaimachines, omdat deze alleen in opdracht van de provincie werken langs de N302 en daarom niet in het Waterfront komen. “Dus verspreiding risico naar het Waterfront is nihil”, aldus B en W.

De bestuurders besluiten hun brief met antwoorden aan Morren met de constatering dat de bestrijding in eigen beheer in Harderwijk ‘succesvol is en de grootte van de plekken afneemt’. “Op een aantal plekken is deze zelfs al verdwenen”.

Lees ook:
CDA-vragen over het maaien van Duizendknoop langs de N302

Japanse duizendknoop
(Foto CDA)