AZC mogelijk plek voor woningzoekenden in Harderwijk

Door Harry Schipper – Een deel van het Harderwijkse asielzoekerscentrum op Kranenburg-Noord kan mogelijk gebruikt worden door ‘gewone’ woningzoekenden.
 

Of dat mogelijk wordt hangt vooral af van de instroom van nieuwe asielzoekers en hoe zij over Nederland worden verspreid in andere asielzoekerscentra.

Burgemeester Harm Jan van Schaik opperde tot ieders verrassing zelf de mogelijkheid om een deel van het azc in gebruik te nemen voor andere doelen dan opvang van asielzoekers. Bijvoorbeeld als tijdelijke woonruimte. Van Schaik gaf de leden van de commissie Beleid Algemeen een toelichting op de evaluatie van de bestuursovereenkomst tussen COA en gemeente over het opvangcentrum voor asielzoekers.

De evaluatie is de eerste stap op weg naar een verlenging van die bestuursovereenkomst met nog eens vijf jaar. Bij de start van het azc in 2016 is afgesproken dat het opvangcentrum vijf jaar dienst zou doen met de mogelijkheid om die periode met nog eens vijf jaar te verlengen, tot uiterlijk 1 juli 2026. B en W van Harderwijk willen dat wel en leggen daarom een verlengingsvoorstel bij de gemeenteraad. Die heeft daarin namelijk het laatste woord.

De gemeenteraad mag aan de verlenging van de bestuursovereenkomst nieuwe voorwaarden toevoegen. Maar, zo stelde Van Schaik, je kunt aan het COA geen dingen vragen die niet kunnen. Zo is de huidige eis van de gemeente Harderwijk dat tenminste veertig procent van de asielzoekers bestaat uit gezinnen al ‘vrij uitzonderlijk’ in Nederland. Dan kun je niet zomaar vragen om daar honderd procent van te maken, maakte hij duidelijk aan CDA-raadslid Peter Sels. Die drong daar een beetje op aan, omdat zijn fractie geleerd heeft van de overlast die vooral ‘veilige landers’ en ‘alleengaanders’ in het verleden bezorgden in winkelcentrum Tweelingsstad. En de gemeente kan ook niet zomaar vragen om de totale capaciteit te halveren naar vierhonderd, antwoordde Van Schaik op een vraag van Bert Holleman van Gemeentebelang.

Het COA zelf stelt voor om de komende vijf jaar in het azc vijfhonderd asielzoekers permanent op te vangen, met nog eens een buffer voor driehonderd mensen. In alle gevallen gaat het daarbij om asielzoekers met een ‘kansrijke asielaanvraag’. Asielzoekers waarvan al direct duidelijk is dat ze weinig kans maken op asiel, worden steeds vaker opgevangen in aparte satelliet-azc’s elders in het land.

De Harderwijkse burgemeester voorziet op basis van de huidige instroom van asielzoekers dat de buffercapaciteit de komende tijd nog nodig zal zijn. Hij wees er ook op dat zo’n kwart van de asielzoekers al klaar zijn met hun asielaanvraag, maar nog steeds op het centrum verblijven, wachtend totdat ze een woning krijgen toegewezen. Overigens schommelt het percentage gezinnen op het azc in Harderwijk de laatste tijd rond de 55 procent.

De raadsfracties gaan de komende weken nadenken over welke eisen en wensen ze nog in de verlengde bestuursovereenkomst opgenomen willen hebben. Ze zijn het wél eens over de vraag óf Harderwijk nog eens vijf jaar asielzoekers wil opvangen. Ja dus.