AV Athlos bestaat 70 jaar: atletiek als onderdeel van een gezonde leefstijl

Door Marco Jansen - Atletiekvereniging Athlos in Harderwijk bestaat op 1 februari 70 jaar. De naam Athlos bestaat sinds januari 1985, daarvoor droeg de vereniging de namen De Gezellen, AVVOG en Spero. Op vrijdag 31 maart wordt het lustrum gevierd met een receptie voor genodigden en een feest voor de leden in het clubhuis. 

Hoofdtrainster Alida van de Kolk en voorzitter Rob Daamen vertellen over heden en verleden en waarom Athlos voor hun een bijzondere vereniging is.

Alida van de Kolk (57) zit in de jubileumcommissie die op 31 maart met een fotopresentatie de mooie momenten van de vereniging van de afgelopen 70 jaar gaat uitlichten. Zelf was Alida 12 jaar toen ze samen met klasgenoten bij Spero kwam. „Ik zat op gymnastiek en kon goed over matten springen en hardlopen, maar ik was niet zo lenig. De juf zei dat ik beter op atletiek kon gaan. Daar kon ik mijzelf helemaal in kwijt. Ik was vooral een loopster; de 600 meter lag mij goed. De werponderdelen waren niet echt wat voor mij. Tot aan mijn seniorentijd, ik was 18 of 19, was ik actief atleet en deed alle baanonderdelen van de meerkamp. Hoogspringen was mijn favoriet, maar discuswerpen vond ik ook leuk. Het was een leuke tijd met veel vrienden die elkaar vaak opzochten. Ik heb bij Spero ook mijn man Sjaak leren kennen.”

Toen Alida ging werken in de jeugdzorg op Groot Emaus waren de avond- en weekenddiensten niet meer te combineren met de trainingen. ,,Ik trainde eerst onder Epy Douma, dat was een fanatieke man die wel wat inspanning verwachtte. Onder John Jansen, de latere hoofdtrainer, trainde ik meer recreatief en maakte af en toe een uitstapje naar halve marathons en de triatlons.”

Alida werd trainster en ook kampleidster, ze volgde diverse opleidingen in de atletiek. „Ik ging op Veldwijk werken en dat waren dagdiensten, zodat ik ’s avonds training kon geven.” Toen John Jansen besloot weg te gaan, heeft zij de functie van hoofdtrainer overgenomen. Ze is al meer dan 20 jaar verantwoordelijk voor het baantrainerscorps en dat vindt ze nog steeds leuk. „Ik zorg er met de trainerscoördinator voor dat de baanatletiek lekker draait met voldoende geschoolde trainers, voor de jongste (6) tot de oudste (60) baanatleten. Ik heb veel wisselingen meegemaakt en geef nu al weer trainen aan kinderen van atleten die ik vroeger heb getraind. De omgang met kinderen is nu wel anders dan vroeger; ze zijn mondiger geworden en contact met ouders is ook belangrijk.”  Alida is ook al zes jaar bestuurslid als vice-voorzitter met speciale aandacht voor baanatletiek.

Rob Daamen en Alida van de Kolk
 
Rob Daamen groeide op in Mook in Noord-Limburg en in dit heuvellandschap begon hij in de puberteit met hardlopen met zijn vrienden. Een atletiekvereniging was er niet, wel werd hij lid van de lokale tennisclub. Toen hij in 1988 op 27-jarige leeftijd in Harderwijk kwam wonen, werd hij vrij snel lid van TV Strokel en niet veel later ook van Athlos. „De locatie van deze atletiekvereniging is prachtig: je zet de poort open en je bent in het bos. We hebben één van de mooiste banen van Nederland.”

Rob typeert zichzelf als een recreatieve loper, maar liep heel wat kwart en halve marathons en op zijn 55ste ook de marathon van Amsterdam. „Door het hardlopen heb ik doorzettingsvermogen gekregen. Ik zie ook het belang van gezondheid en gezond leven. Wil je oud worden, dat moet je zorgen dat je een beetje slank blijft en een goede conditie hebt. Dat heb ik wel gezien toen ik in 1988 hoofd operatie afdeling werd van Ziekenhuis St. Jansdal en daarvoor van het ziekenhuis in Eindhoven. Veel leden van Athlos zijn ook met hun leefstijl bezig. Hardlopen en te dik zijn en/of roken is bijna onverenigbaar. Wij hebben een gezonde kantine zonder biertap en frituren wordt ook niet gedaan. Na een training wordt een kopje koffie of thee gedronken.”

Toen hij in 2001 wethouder werd met onder meer sport in zijn portefeuille, stopte hij zijn lidmaatschap om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. „Het clubhuis en het gereserveerde bedrag voor meerjarenonderhoud werden in die periode overgedragen aan de verenigingen met een buitensportaccommodatie en op 28 juni 2006 kreeg Athlos een nieuw clubhuis met kapitaal van de gemeente.’’

Rob stopte in 2014 na 13 jaar als wethouder en werd vrijwel direct daarna weer lid van Athlos. Inmiddels is hij 61 en directeur van een zorgcoöperatie. Hij doet nog jaarlijks mee aan boslopen en hardloopevenementen. In 2021 is hij in coronatijd voorzitter geworden als opvolger van Nico Verzijl. „Er was een lockdown door corona en de ledenvergadering was online. Ik vind bestuurswerk leuk en heb mij weer voor twee jaar verkiesbaar gesteld.”
 
Regionale club
Athlos, opgericht op 1 februari 1953, telt momenteel 669 leden en heeft een regionale functie. Een kwart is jeugdleden, 17% is wandelaar. 78% van de leden komt uit Harderwijk; 12% uit Ermelo en 10% uit andere plaatsen. Rob: “Athlos bestaat uit baanatletiek, wegatletiek, wandelen en nordic walking en sinds kort is ook de triatlon nieuw leven ingeblazen. Het zwemmen en fietsen is in samenwerking met De Woelwaters en de Veluwse Wielervereniging. We bedienen atleten van 6-90 jaar, maar mijn grootste wens is nog meer doelgroepen bedienen om bv. ouderen in beweging te krijgen. Ook zou ik graag meer diversiteit in afkomst zien. We hebben wel concurrentie van loop- en bootcampgroepen, maar wij zijn een echte vereniging met professionele trainers.”
 
Athlos doet niet mee met de topclubs, daar is Harderwijk volgens Alida te klein voor. „Als leden gaan studeren in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht, gaan ze vaak naar verenigingen in die regio die meer te bieden hebben. In de competitie draaien we leuk mee in de tweede klasse (derde niveau van Nederland) met eigen talenten uit Harderwijk. Onze eerste prioriteit is dat iedereen het hier naar zijn zin heeft.”
 
Bekende sporters met een Athlos-verleden zijn discuswerpster Monique Jansen, zij nam deel aan de Olympische Spelen van 2012 en won vorig jaar nog vier keer goud op de NK Masters. Sawa Bezelev was een goede sprinter die een paar keer Nederlands kampioen bij de junioren is geworden. Ivan Feitsma een talentvolle 800 meter loper en Lisanne Drost was een goede meerkampster. „Dat waren onze kopstukken in de competitieploeg, maar ook Raimo Westerhof heeft veel records aan flarden gelopen. In het verleden waren Epy Douma en Geeske Verhoeve niet te evenaren.”

D jeugd Athlos Harderwijk
(D jeugd Athlos - foto's Marco Jansen)