Athlos-dames verbreken nationaal record Ekiden

Door Job Moll - Zes atleten van atletiekverenging Athlos hebben afgelopen zaterdag het nationale record op de Ekiden in de klasse van 45+ verbroken. De dames wisten maar liefst zes minuten sneller te lopen dan het oude Nederlandse record.

Een Ekiden is een marathon waarbij zes atleten in estafettevorm 42 kilometer afleggen. Team Athlos bestond uit Alice Poel, Sandra van Delft, Therese Doppenberg, Hilde Tempel, Marolien Miedema en Dineke Bos.

Het lukte het team om een fantastische tijd van 3 uur, 16 minuten en 53 seconde neer zetten. Daarmee vestigden de dames een nieuw Nederlands record.
 
Teamcaptain Alice Poel spreekt van een unieke prestatie: “Ik ben ontzettend trots op de meiden. Toen ik een tijdje geleden het Nederlands record zag staan in de klasse van 45+, voelde ik dat er een mogelijkheid was om het record te verbreken. Daarnaast waren we al een tijdje met een aantal sterke dames bezig met de voorbereiding op de clubkampioenschappen. Deze recordpoging paste daarom perfect in de planning.”
 
Alice was er zaterdag al vroeg bij in Rotterdam. “We begonnen in de vroege ochtend met een bespreking met alle teamcaptains. Er waren zo’n 300 hardloopteams en heel veel supporters. De sfeer was ontzettend gezellig en gemoedelijk. Na de laatste voorbereiding gaf Neli Cooman het startsein voor onze recordpoging.”
 
Poel was erg zenuwachtig voor de start van de Ekiden. “Ik heb van tevoren tegen de meiden gezegd dat het echt mogelijk is om het record over te nemen. Daardoor leg je ook veel druk op jezelf. Na een prima start groeide het vertrouwen in een goede afloop. Na de eerste loper was het duidelijk dat er een record in zat.”
 
Uiteindelijk breidde de dames hun voorsprong alleen maar. “Hardlopen is een hele individuele sport, maar de Ekiden is echt teamwork. Uiteindelijk is het zo gaaf om samen de overwinning te vieren.”
 
Poel weet niet of ze volgend seizoen het record wil aanscherpen. “We moeten even kijken hoe wij ons komend jaar voelen. Het is ook een optie om over twee jaar mee te doen in de klasse van 50+. Het zou heel gaaf zijn om in twee leeftijdscategorieën een nationaal record te vestigen.”

Athlos dames 45+ verbreken Nationaal record Ekiden