Arnold Stoop is ook op 80ste verjaardag nog een fanatiek hardloper

Door Marco Jansen - De looptraining bij Athlos is deze dinsdag anders dan normaal. In het middelpunt van de belangstelling staat Arnold Stoop. Dat is niet voor niets: een dag eerder is hij 80 jaar geworden en de Harderwijker is nog steeds onderdeel van een loopgroep. 

Deze ochtend is hij tot zijn eigen verrassing opgehaald met een oldtimer, is er taart voor de jarige en wordt er voor hem gezongen. Hij trakteert op zijn beurt de hele groep ’s middags op een lunch bij Restaurant De Admiraal

Arnold Stoop 80 jaar Athlos Harderwijk

Arnold is rond 8.45 uur opgehaald met een Citroën Traction Avant door mede-hardloper Jaap Cornelisse. „Ik zou wel opgehaald worden om naar de training te gaan, maar was compleet verrast dat er zoveel mensen waren om mij te verwelkomen. Ik heb in twee loopgroepen gelopen en die waren nu allemaal samen.”

Arnold wordt voor deze gelegenheid tot hoofdtrainer gebombardeerd en krijgt de leiding over 40 atleten. „Ik heb op een ludieke manier wat oefeningen gedaan. We beginnen altijd met inlopen en dan doen we oefeningen om het lichaam soepel te maken. Daarna gaan we trainen: soms korte, snelle tempo’s of een lange tempoloop om de hartslag omhoog te krijgen of een duurloop.”

Arnold Stoop 80 jaar Harderwijk Athlos

Arnold verhuisde in 2009 van Biddinghuizen naar Harderwijk en sloot zich in januari 2010 aan bij Athlos. Hardlopen deed hij vanaf zijn 50ste. „Ik heb tien jaar wedstrijden gelopen bij de Masters atletiek. Toen ik bij Athlos kwam, was ik daar net mee gestopt.”

Eerst liep hij bij Johan Foppen, die alle loopgroepen onder zijn hoede had. Later kwam hij bij de groep van Gert Reijerse en Gerrit Keus. „Toen wij splitsten kwam Arnold bij de snelle loopgroep en liep hij nog vooraan. Dat hij op deze leeftijd nog steeds meeloopt, vind ik het meest unieke van vandaag’’, zegt Johan Foppen bewonderend. Dat heeft de trainer ook aangehaald bij zijn welkomstwoord. ,,Het is uniek dat iemand dit op 80-jarige leeftijd nog presteert.’’

Ook Gert heeft mooie anekdotes. „We gingen een keer met een hittegolf  lopen en sprongen na een rondje over de brug met z’n allen de haven in om af te koelen. Arnold was zijn bril kwijt, die moet nog ergens op de bodem liggen. Een jaar of acht geleden heeft mijn zoon met een training met hem meegelopen en die had veel respect voor zo’n hoog tempo.”

Sinds een jaar traint Arnold in de groep van Johan, met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. Hij nam afscheid van de snellere groep van begin 50’ers die getraind worden door Gert en Gerrit. „Dat tempo lag me iets te hoog. Vorig jaar voelde ik dat ik het niet meer bij kon houden en leek het me wijs om terug te gaan. Ik train twee keer in de week  1,5 uur bij Athlos, op dinsdag- en vrijdagochtend en op zondag doe ik een lange duurloop. Op donderdag maak ik een flinke wandeling. Spierpijn heb ik niet, want ik heb haast geen spieren meer’’, lacht Arnold, „Maar de volgende dag ben ik wel vreselijk stijf.”

Arnold Stoop 80 jaar Athlos Harderwijk
 
Arnold vindt het vooral leuk om bij Athlos te zijn. „We hebben veel plezier met elkaar en doen ondertussen ook wel echt ons best. De trainers maken een goede combinatie van plezier en prestatie en geven op een leuke manier training.” 

De clou voor Johan is om iemand op leeftijd ook verstandig te laten sporten. „Hij moet zichzelf beschermen en als trainers moeten wij zorgen dat hij het lopen op een verantwoorde manier doet, zodat hij het zo lang mogelijk volhoudt. De prestatie staat niet meer bovenaan, het gaat niet om het halen van pr’s, maar om plezier hebben in bewegen.”
 
Toch heeft Arnold op 11 maart nog wel aan een wedstrijd deelgenomen: de kwart marathon van Harderwijk. Hij liep de 10,5 kilometer met zijn kleindochter Linda (30), woonachtig op Texel. „Zij bood spontaan aan met opa de kwart marathon te lopen. We liepen samen en kwamen net niet als laatste aan. Ik was nummer 406 of zo, dat was een nieuwe ervaring, want ik heb ook weleens gewonnen.”

Arnold Stoop Athlos Harderwijk 80 jaar