Archeologisch onderzoek Vischpoort Harderwijk

Het college van B&W in Harderwijk vraagt de gemeenteraad om een krediet van € 75.000,- beschikbaar te stellen voor de uitvoering van archeologisch onderzoek nabij de Vischpoort.

Het college van B&W vraagt de gemeenteraad om een krediet van €75.000,- beschikbaar te stellen voor de uitvoering van archeologisch onderzoek nabij de Vischpoort.

De Strandboulevard verandert de komende jaren ingrijpend. Een gebied dat op dit moment nog overwegend parkeerterrein is, wordt een prettig verblijfsgebied met een royale haven. Het graven van de haven gaat gepaard met een aanzienlijke ingreep in de historische bodem buiten de stadsmuur van Harderwijk. 

De pier "Laage Brugge" in beeld gebracht. 

Ter plekke van de Vischpoort is in het verleden een pier gebouwd die het laden en lossen van schepen mogelijk maakte in het ondiepe water voor de stadsmuur. Voorafgaand aan het graven van de nieuwe haven worden de mogelijke resten van de pier of “Laage Brugge” in beeld gebracht. Waar heeft deze gelegen, hoe was hij opgebouwd en hoe groot was deze constructie precies?

Daarom vraagt het college van B&W aan de gemeenteraad een krediet van € 75.000,- beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van onderzoek en het in beeld brengen van de archeologische waarden. Naar verwachting worden de werkzaamheden in oktober en november 2016 uitgevoerd.