Aqua Anguilla: paling ontmoet roggejenever: Lancering Palingborrel in museum Dries van den Berg & Zn.

Door Marco Jansen - Een select gezelschap genodigden was donderdag in het Palingmuseum bij de lancering van Aqua Anguilla, de palingborrel die vanaf heden in het restaurant van Palingrokerij Dries van den Berg & Zn. wordt geschonken.

Dries van den Berg en Zn

Friezen brachten paling naar Engeland

De traditie van paling en jenever gaat al eeuwen terug. Van de 17e tot begin 20e eeuw voeren Friezen met hun palingaken naar Engeland, waar ze in de rivier de Thames lagen om hun bakken met paling in Londen te verkopen. Met de paling brachten ze ook jenever naar de Engelsen.
 
De geschiedenis krijgt nu een nieuw hoofdstuk in het Palingmuseum van Dries van den Berg & Zn. Arjan Smit en zijn vrouw Inge Stolk van Distilleerderij De Pronckheer in Cothen hebben een roggejenever gemaakt. Dit omdat je van oudsher een paling op roggenbrood eet. Het is bedacht samen met gepensioneerd culinair journalist Felix Wilbrink, die 46 jaar bij De Telegraaf heeft gewerkt, John van de Ven uit Hierden en Melissa van den Brink-Koelewijn uit Spakenburg, die het etiket heeft gemaakt.
 
‘Sublieme combinatie’
Distillateur Arjan Smit was chefkok in hun restaurant Proeverij De Pronckheer dat ze 25 jaar hebben gerund. Ze stonden o.a. bekend om hun zoetwatervisgerechten uit de Kromme Rijn. Nu hebben ze een distilleerderij en heeft Smit een roggenjenever een halfjaar laten rijpen op roestvrij staal. Paling, rogge, en roggejenever is een sublieme combinatie, vindt hij. ,,Het ‘aardse’ van de gerookte paling, komt terug in de rogge en daarna een slokje roggenjenever maakt het echt hemels, omdat alles in harmonie is.” Zijn buurman, Felix Wilbrink, noemt het ‘drie smaaksensaties van oerproducten uit het hart van Nederland.’
 
De gedachte sprak John van de Ven uit Hierden aan. Hij was op zoek naar een palingborrel om het product paling te promoten. Dat doet hij via het ESF-label; dit Eel Stewardship Fund maakt een duurzame toekomst van de paling mogelijk. ,,Ik zoek leuke items om de paling onder de aandacht te brengen. Bij het kostbare product paling hoort een gedistilleerd kwaliteitsproduct. Zo is Aqua Anguilla ontstaan.” De flessen van 0,7 liter zijn verkrijgbaar bij Slijterij Henk Peter in Spakenburg voor 39,95 euro per fles. Ook bij Palingrokerij Dries van den Berg &Zn. in Harderwijk is het te proeven. Peter van den Berg krijgt van Arjan Smit de eerste fles Aqua Anguilla aangeboden.
 
Palingborrel bij gerecht
Peter van den Berg: ,,Ik schenk die flessen uit als borrel in mijn restaurant bij een palinggerecht. Dat is heel toepasselijk naast de korenwijn en jenever die ik al schenk. Gerookte vis en jenever is een goede combinatie”, aldus de ondernemer, zelf een whiskyliefhebber.
 
Ook houdt hij oude ambachten graag in stand. ,,Ik geniet van ambachtelijk vakmanschap, zoals palingroken boven knisperend houtvuur en oude roggejenever stoken. Ook dat is een gecompliceerd proces. Ik stond er dus voor open toen de bedenkers van deze palingborrel mij hiervoor vroegen. Ik wil met de lancering in ons Palingmuseum het product in de spotlights zetten.”
 
Het geschiedenisverhaal van Aqua Anguila en recepten zijn te lezen op https://www.gastropedia.nl/artikel/aqua-anguilla/ het bedrijf van John van de Ven.

Lancering Palingborrel in museum Dries van den Berg & Zn.
Foto's Ben Kreuger / BK Photograhy 

Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg

Adresgegevens

Stephensonstraat 2
3846 AK Harderwijk

Telefoon

T. 0341-423723

Openingstijden

Ma Gesloten
Di 9.30 - 18.30 uur
Wo 9.00 - 18.30 uur
Do 9.00 - 18.30 uur
Vr 9.00 - 18.30 uur
Za 9.00 - 18.00 uur
Zo Gesloten
Meer info