Appartement met voordeur naar stil steegje in de binnenstad van Harderwijk mag

Door Harry Schipper – Wat de gemeente betreft mag de eigenaar van het pand van restaurant Fuego aan de Smeepoortstraat in Harderwijk aan de achterkant van het restaurant op de begane grond een appartement realiseren.

Dat betekent dat de voordeur van deze nieuwe woning uitkomt op één van de kleinste steegjes van de stad Harderwijk: de Catharijnesteeg

Aan deze steeg, schuin tegenover het Stadsmuseum, komen tot dusver alleen maar achterdeuren uit, meest van winkels, restaurants en van één hotel (Baars) en enkele tuindeuren van woningen aan de Israëlstraat. B en W van Harderwijk zijn bereid om ontheffing te verlenen op het bestemmingsplan.

Het pand waarin dus nu aan de achterkant een appartement mag komen, heeft nu enkel de bestemming ‘centrum horeca’. Die bestemming staat alleen wonen toe op een (boven)verdieping en niet op de begane grond.

Dat B en W tóch willen meewerken aan een wijziging van die bestemming, is omdat er in Harderwijk een groot tekort is aan sociale (huur)woningen. De Catharijnesteeg is bovendien een stil en wat ‘doods’ straatje, waar nauwelijks mogelijkheden zijn om er iets anders te ontwikkelen.

Catharinasteeg Harderwijk