Angst voor vluchtelingen…. column

Wekelijkse column van Theo Bakker (Pressbaker)

Afgelopen week was ik bij een bijeenkomst in Kranenburg-Noord. De Gemeente gaf daar uitleg over de beslissing hier een AZC te vestigen voor 800 vluchtelingen.

Daar valt wel wat over te zeggen. In de eerste plaats over de gevolgde procedure. Het college heeft de beslissing naartoe genomen zonder vooraf de instemming van de gemeenteraad te vragen. Dat klinkt een beetje als……..we zijn wel erg voor democratie, maar als het moeilijk wordt slaan we dat over……De grote tijdsdruk die werd aangevoerd als argument is onzin, want al vanaf juni was men intern op de hoogte en mee bezig. De waarde van de democratie blijkt dus nogal beperkt…
 
Ten tweede heerste er bij de bevolking veel wat angst. Vooral mensen met dochters gaven aan dat de komst van 800 moslimmannen hun ernstige zorgen baart. Kunnen ze nog wel op de fiets naar school? Waarom is er zo weinig verlichting? En wat te doen bij calamiteiten?             Er blijken voor de wijk twee politieagenten beschikbaar, een fulltime en een met een parttime dienstverband. Daar moeten we het dus niet van hebben. Zeker weten dat als we politie nodig hebben ze wielrijders controleren op verlichting, met verlof zijn, een cursus volgen, vaderschapsverlof genieten of vanwege cao acties en demonstraties niet bereikbaar zijn. En anders zijn ze vast elders in de regio ingezet, want ook daarvoor zijn ze bereikbaar.
 
De angst overheerste nogal tijdens de bijeenkomst. Misschien wel begrijpelijk gezien ook alle media-aandacht en het absolute onvermogen van de politiek iets aan de situatie te doen. We dweilen wel flink, maar niemand draait de kraan dicht! Dit is dus nog maar het topje van de ijsberg. Het lijkt me verstandig als de Gemeente ook alvast het braakliggende terrein van het Waterfront reserveert voor opvang want er zullen nog veel vluchtelingen volgen. Wonen aan het water op het mooiste plekje van de stad……
 
Overigens wil ik een relativerende opmerking maken. In 1915, zo’n honderd jaar geleden verbleven in Harderwijk bijna 7.500 vluchtelingen. Het waren Belgische militairen die gevlucht waren na de val van Antwerpen. Alleenstaande mannen en ook nog rooms! Toch verliep dat verblijf in drie kampen gedurende vier jaren op een enkel incident na grotendeels probleemloos. Overigens had Harderwijk toen een bevolking van 7.500 zielen.

Het kan, ook in deze situatie, dus best meevallen. Maar de bezorgdheid van de buurt mag zeker niet genegeerd worden. Daarnaast mag de gemeente haar democratische principes nog wel eens tegen het licht houden. Deze aanpak verdient geen schoonheidsprijs!