Alzheimer Cafe Harderwijk in teken van verhalentheater Theetijd

Herinneringen ophalen en elkaar vertellen over vroeger. Dat staat centraal tijdens de seizoenafsluiting van Alzheimer Cafe, maandag 15 juni in Harderwijk

Verhalen van toen, herinneringen van vroeger

Theatermaker Marjanne Romkema en gitarist Peter Vrakking verzorgen die avond Theetijd, verhalentheater voor én door ouderen.
 
De aanwezigen worden op creatieve en ontspannen wijze uitgenodigd hun persoonlijke verhalen van vroeger op te halen, te vertellen en te delen met elkaar. Verhalen over familie, het vroegere werk, de buurt waar ze hebben gewoond. Over oorlog, jeugd en liefde. Dit in de vorm van verhalentheater. Marjanne, die ook werkt als woonbegeleider voor ouderen met een beperking: We spelen beiden een rol. Ik ben Mevrouw Suiker en Peter is Meneer Kaakje. We hebben allebei een mooi, deftig kostuum aan en een mooie hoed op; ik heb een hoed in de vorm van een kop-en-schotel en Peter een hoed in de vorm van een theepot. Vanuit onze rol nodigen we mensen uit herinneringen op te halen. Dat doen we met voorwerpen, liedjes en gezegdes. Zo komen de reacties en verhalen los.
Alzheimer cafe Harderwijk
 
Interactie en contact
Uiteindelijk draait het om contact en interactie. En om de mens achter de verhalen. Marjanne: “Want als mensen hun eigen verhaal vertellen, herbeleven ze dit en hebben ze op dat moment hun identiteit weer terug. Zo ontstaat ook interactie tussen de bezoekers. Via hun eigen verhalen verbinden de mensen zich met elkaar. De bezoekers geven zelf inhoud aan het verhalentheater. Het enige dat wij doen is mensen uitnodigen hun verhalen te vertellen en te delen.” Ook mensen met dementie die zich nog maar weinig bewust zijn van de omgeving, worden gestimuleerd, onder meer door de zintuiglijke ervaring met de materialen, zoals het kostuum van mevrouw Suiker.
 
Prikkelen en verbinden
Marjanne is zich ervan bewust dat er tijdens het Alzheimer Café vooral ook veel verwanten komen; mensen dus die zelf geen dementie hebben. “Wij passen ons programma daar bewust niet op aan. We willen namelijk laten zien hoe je mensen met dementie kunt prikkelen en hoe je verbinding tot stand kunt brengen. Op die manier kunnen we verwanten op ideeën brengen.” Het project Theetijd loopt nu twee jaar. “Het is elke keer weer leuk om te doen. Wanneer een bijeenkomst geslaagd is? Als mensen met een glimlach naar huis gaan, met mooie herinneringen in hun hoofd. Vaak komen mensen na de voorstelling naar me toe en vertellen dan vol enthousiasme hun herinneringen. Dát is helemaal mooi; als mensen er zelf thuis over verder praten en met anderen herinneringen ophalen.”
 
Alzheimer Café Harderwijk, maandag 15 juni in Wijkhuis Stad (voorheen: De Tinne), Houtkamp 33 in Harderwijk. Tijd: 19.30 – 21.00 uur. Zaal open: 19.00 uur. Meer informatie: 06-10 84 73 49.