Altijd goed gekleed met het 3-lagen principe

Tijdens de wintersport doen we het allemaal: het dragen van verschillende lagen kleding. Dit zorgt er voor dat we meer warmte vasthouden en toch voldoende bewegingsvrijheid hebben om soepel de berg af te dalen. Waarom kiezen we in onze werksituatie dan toch nog vaak voor 1 hele dikke jas, met waarschijnlijk erg onveilige onderkleding?

In dit artikel geven wij van Klaassen Bedrijfskleding u advies over het toepassen van het 3-lagen principe in uw beroepskledij, zodat u en/of uw werknemers  in alle omstandigheden veilig en comfortabel kunnen werken.

De winter van 2018/2019 is weer een typisch voorbeeld van hoe wisselvallig het Nederlandse weer kan zijn. De ene dag heb je het veel te warm in je dikke winterjas en de volgende dag sta je ’s ochtends bibberend het ijs van je autoruiten te krabben. Dit maak het lastig om de juiste kleding te kiezen, terwijl het juist erg belangrijk is om warm en droog te blijven, vooral tijdens het werken in deze omstandigheden.

Het grootste risico van buiten werken bij koud weer is onjuist gekleed te zijn en afwisselend te zweten en te bevriezen.

Het 3-lagen principe geeft je de kans om je lichaamstemperatuur te regelen door het aan- of uit te trekken van kleding als het weer of werk dat vereist. Het klassieke principe van laagjes, is tijdens de koudere seizoenen constant van toepassing, maar welk kledingstuk moet je dragen om de juiste lichaamstemperatuur te houden?

Laag 1 is de basis, zoals bijvoorbeeld een thermoshirt. Door het dragen van een basislaag van functioneel materiaal transporteer je vocht van de huid naar de volgende laag en creëer je zo een goede basis.

Laag 2 zorgt voor isolatie van uw lichaam om zo de warmte te behouden. Vaak kiest men voor katoen als tussenlaag omdat men gelooft dat katoen je het beste warm houdt. Dit is echter niet altijd de beste keuze, aangezien katoen inderdaad wel verwarmt maar in plaats van vocht afvoeren neemt het juist vocht op. Wanneer je veel zweet (door heel hard te werken bijvoorbeeld) zorgt deze laag met vocht er juist voor dat het lichaam weer extra snel afkoelt. In dat geval is het juist belangrijk om een ​​synthetisch materiaal te kiezen dat vocht transporteert naar de volgende laag.

Laag 3 fungeert als een extern schild tegen wind, regen, kou en helpt u de lichaamswarmte binnen te houden. Een veel gekozen en erg functioneel kledingstuk in deze categorie is bijvoorbeeld een water- en winddichte softshell jas.

De veiligheid van u en uw werknemers is uiteraard ook erg belangrijk, dus wanneer u deze drie lagen toepast is het zaak dat alle drie de kledingstukken voldoen aan de normeringen die voor u vereist zijn. Anders is het bijvoorbeeld mogelijk dat bij laswerkzaamheden of het werken met hete metalen een hitte doorslag door de veiligheidskleding ervoor zorgt dat het fleecevest onder op de huid smelt.
 
Wilt u advies over hoe u dit principe zelf toe kunt passen bij het samenstellen van uw bedrijfskleding? Neem gerust een keer contact met ons! Onze experts geven u graag een gratis en vrijblijvend advies op maat.

Klaassen Bedrijfstextiel

Adresgegevens

Nobelstraat 21
3846 CE Harderwijk

Telefoon

T. 0341-421234

Openingstijden

Ma 8.00 - 12.30 - 13.00 - 17.00 uur
Di 8.00 - 12.30 - 13.00 - 17.00 uur
Wo 8.00 - 12.30 - 13.00 - 17.00 uur
Do 8.00 - 12.30 - 13.00 - 17.00 uur
Vr 8.00 - 12.30 - 13.00 - 16.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info