‘Als trainer ben ik vooral motivator en stimulator’

Door Petronella van het Goor - “Als het heeft gesneeuwd, appen we elkaar en beginnen we gewoon een uur eerder. Dan is alles nog ongerept wit en zijn we de eersten die er doorheen lopen. Prachtig is dat.”

Omdat de groep van Gerrit Keus altijd in het daglicht loopt, zijn ze nooit veroordeeld tot de stad en het kunstlicht. “Wij lopen meestal in het bos en daar zie je in de ochtend alle seizoenen op z’n mooist. Dat verveelt nooit.”

Gerrit Keus begon op zijn 45e met hardlopen, na ruim drie decennia voetbal. In de beginnersgroep van Athlos. Toen na anderhalf jaar de trainer stopte, werd hij gevraagd de groep te leiden. “Ik ben jaren voetbaltrainer geweest, dus het trainen was mij niet vreemd. Maar om het echt goed te kunnen doen, wilde ik wel de opleiding tot looptrainer volgen en dat mocht.” Op 1 april 2014 nam hij officieel de trainersrol op zich. Dat is dit jaar tien jaar geleden. Afgelopen dinsdag, 2 april, verraste ‘zijn’ groep hem met een uitgebreide brunch.

Gerrit Keus 10 jaar trainer Athlos
(Gerrit Keus en Gert Reijerse)

Beleving met elkaar
Dat hardlopen vooral een solitaire sport is, vindt Keus een misvatting. “Natuurlijk moet je het lopen zelf doen, is het in die zin geen teamsport en kun je het prima alleen, maar het is wel echt een beleving met elkaar. We doen veel spelvormen, circuitjes en lopen in duo’s. Dat kun je niet alleen.” Ook het ergens naar toe werken samen, wedstrijden bijvoorbeeld, geeft een extra dimensie aan het hardlopen. “Het sociale aspect gaat dan hand in hand met het toewerken naar- en leveren van een prestatie. Dat is gaaf.” Hij geeft aan dat hij als trainer vooral motivator en stimulator is. “De groep moet zichzelf corrigeren en dat lukt alleen als het respect naar elkaar heel hoog is.”

Athlos groep Gerrit Keus

De groep van Keus – “ook de groep van Gert Reijerse, hij traint ze al acht jaar samen met mij” – is een gemengde groep. Mannen en vrouwen, variërend in leeftijd van 37 tot 70. “Tot vorig jaar liep er een tachtigjarige met ons mee, maar hij is uiteindelijk toch naar een andere groep gegaan.” Athlos heeft vijf loopniveaus, waarvan niveau 5 de beginnersgroep is en niveau 1 het hoogst. De groep die hij al tien jaar traint, is een combinatie van niveau 2 en 3. “Dat betekent dat ze allemaal 10 tot 12 kilometer in de benen hebben. Het tempo maakt daarbij niet zoveel uit.”

Arnold Stroop en Gerrit Keus
(Arnold Stoop (81) en Gerrit Keus)

Mensen enthousiast maken
Hij traint sinds kort ook de beginnersgroep. “Het is mooi om mensen enthousiast te maken, ze de juiste loophouding aan te leren, te beginnen met een training en dan ergens naar toe te werken. Iemand helpen iets te halen, dat is waar het voor mij om draait. De afstand maakt dan niet uit. Ook als je de eerste keer die vijf kilometer uitloopt, is dat het vieren waard.”

Pannenkoeken bakken Sandra en Gert
(uitgebreide brunch)

Germano Menswear Harderwijk

Adresgegevens

Academiestraat 8
3841 ES Harderwijk

Telefoon

T. 0341-423595

Openingstijden

Ma 13.00 - 18.00 uur
Di 9.30 - 18.00 uur
Wo 9.30 - 18.00 uur
Do 9.30 - 18.00 uur
Vr 9.30 - 21.00 uur
Za 9.30 - 17.00 uur
Zo Gesloten
Meer info